Tehnološki vamping: uporaba mobilnega telefona pred spanjem vpliva na zdravje mladih

0
450
(Foto: Freepik)

Uporaba mobilnega telefona pred spanjem prinaša težave, ki vplivajo na duševno in fizično zdravje ter na akademski razvoj mladoletnikov.

 

 

Uporaba mobilnega telefona pred spanjem je navada, ki se je v zadnjih letih med mladimi zelo povečala. Po podatkih raziskave, ki jo je objavilo Italijansko združenje pediatrov, je 81,5% mladih med pandemijo spremenilo ritem spanja, mnogi imajo težave s spanjem. »Veliko jih prejme ali pošlje do 100 sporočil na dan preko svojih mobilnih naprav,« pravi raziskava. Po poročilu UNICEF-a mladostniki preživijo več kot 5 ur na dan pred mobilnim zaslonom, spijo z njim v sobi in pogosto dostopajo do vsebin, ki niso primerne za njihovo starost.

Tako se je pojavil tako imenovani »tehnološki vamping«, pojav, zaradi katerega je treba pred spanjem preveriti mobilni telefon. Ta navada prinaša motnje spanja, ki povzroča razdražljivost, utrujenost, glavobole in celo težave z rastjo. »Vamping« izvira iz družitve angleških besed »vampire« (vampir, fantastično bitje, za katere je značilna nočna dejavnost) in »texting« (pošiljanje sporočil preko elektronskih naprav).

Po priporočilu Španske nacionalne fundacije za spanje je med šestim in trinajstim letom potrebno povprečno spanje med 9 in 11 urami na dan. Kaj se zgodi, če mladostniki ne počivajo potrebno število ur? Profesor Chema Lázaro v zvezi s tem poudarja: »Pomanjkanje spanja vpliva na rast, saj je spanec trenutek, v katerem se telo regenerira, očisti in pripravi na nov dan. Pri mladostnikih lahko to pomanjkanje spanja vpliva tako na kognitivno kot na socialno-afektivno plat.«

Clara Marco, otroška psihologinja, specializirana na spanje, je izjavila, da številne raziskave ugotavljajo, da pomanjkanje spanja vpliva na najrazličnejše telesne funkcije. »Ravno v adolescenci se rast pospešuje in zahteve v zvezi z učenjem so visoke, zato je počitek še posebej pomemben,« je izjavila. Pomanjkanje spanja negativno vpliva na rast in razvoj mladostnikov.

Pomanjkanje počitka se odraža tudi v učni uspešnosti, saj ima spanje temeljno vlogo pri razvoju možganov, pri učnih procesih in utrjevanju spomina. »Dokazano je, da se po noči brez spanja naslednji dan sposobnost ustvarjanja novega znanja zmanjša za 40%,« je izjavila  psihologinja Marco. »Zaradi pomanjkanja spanja se mladostniki težko osredotočajo. Počutijo se bolj razdražljive, čustveno bolj nestabilne do te mere, da imajo konfliktne težnje. Skratka, v vseh fazah so nagnjeni k slabšemu obvladovanju svojih čustev,« je poudaril profesor Lázaro.

Po mnenju strokovnjakov je eno glavnih priporočil za spopadanje s »tehnološkim vampingom« omejevanje časa izpostavljenosti zaslonom in da se ne dovoli njihovo uporabo pri kosilu, večerji, v zaprtih sobah in pred spanjem.

Fizična dejavnost in zabava, ki ne vključuje elektronskih naprav, sta tudi dva pripomočka za izogibanje vampinga. Lázaro je poudaril, da je pomembno pustiti dovolj časa med večerjo in spanjem ter uveljaviti branje kot nadomestilo uporabe elektronskih zaslonov.

Piše: Jože Jan

Vir: Educación 3.0, Španija