Število okuženih s Covid-19 v Sloveniji narašča. S 1. februarjem se bo spremenil protokol testiranja

0
723
Ljubljana. Analiza vzorcev za PCR-testiranje na Institutu za mikrobiologijo in imunologijo. (Foto: Domen Anderle)

V Sloveniji je število okuženih desetkrat višje, kot je bilo pred enim mesecem. Zadnji podatki Ministrstva za zdravje kažejo, da je sedemdnevno povprečje novih okuženih doseglo 14.075 primerov, ko jih je 2. januarja 2022 bilo le 1.474.

 

 

Po objavljenih podatkih na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats je število okuženih v enem tednu naraslo za 40%.  Naraslo je tudi število hospitaliziranih: v nedeljo, 30. januarja je v bolnišnicah bilo 749 pacientov s koronavirusom, teden prej jih je bilo 608.

Tudi število okuženih med zaposlenimi v vzgoji in med učenci nenehno narašča. Po zadnjih podatkih je med zaposlenimi v vzgoji 2.055 okuženih (prejšnji teden 1734), med učenci pa 6.363 (prejšnji teden 4.552).

Sprememba protokola testiranja na okužbo covida

Na tiskovni konferenci je danes minister za zdravje Janez Poklukar napovedal spremembe protokola testiranja. Za potrditev okužbe bo dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR testiranje bo mogoče le z napotilom zdravnika.

»Spremembe protokola testiranja so namenjene obvarovanju pred okužbo, zaščiti delavcem in enostavni dostopnosti do testa,« ja izjavil minister Poklukar.

Od 1. februarja bo v Sloveniji začelo veljati slovensko covidno potrdilo na podlagi hitrega testa. Po novem protokolu bodo vse osebe, ki imajo pozitiven hitri antigenski (HAGT) test, obravnavane kot okužene z virusom. Z novim protokolom, HAGT testa ni treba potrjevati s PCR-testom. Testiranje s PCR-testom bodo določili zdravniki za kronične bolnike, nosečnice, imuno kompromitirane paciente in otroke s povečanim tveganjem za rizičen potek bolezni.

Glede izolacije in ostalih ukrepov protokol ostaja nespremenjen. Izolacija se lahko prekine sedmi dan s hitrim HAGT testom, enajsti dan pa se dobi slovensko digitalno covid potrdilo.

Minister Poklukar je izjavil, da je vlada spremembe protokola testiranja odredila na podlagi nasvetov stroke, epidemiologov, osebnih zdravnikov, pediatrov in je podoben protokol že sprejet v 12 državah evropske unije, med njimi  v Španiji, Italiji, na Danskem, Švedskem in Hrvaškem, Avstrija in Nemčija pa to načrtujeta.

»Na ta protokol lahko gremo na podlagi  velike razširjenosti virusa v populaciji. Ko bo razširjenost padla, bomo metodo gotovo zamenjali, danes pa je to z vidika zdravstva najboljši ukrep,« je zaključil minister.

Omikron in otroci

Pediater dr. Denis Baš je na tiskovni konferenci povedal, da se po okužbi otrok z omikronom sicer pričakuje manjša verjetnost za multiorganski vnetni sindrom in tudi manjša verjetnost za tako imenovani dolgi covid pri otrocih. Spremenjen način testiranja pa bo olajšal tudi delo pediatrov, saj bodo lahko otroci, ki zdravljenje potrebujejo zaradi drugih okužb oziroma bolezni; prej prišli do zdravnika. Odlog obiska pediatra lahko namreč pomeni resno zdravstveno tveganje za otroka.

Piše: Jože Jan, L.K.