Učitelj Sandi Valentinčič ni nosil maske in ni hotel pokazati ali izpolnjuje pogoje PTC. Dobil je odpoved

0
791
Učitelj Sandi Valentinčič. (Foto: Rosana Rijavec, STA)

Konec oktobra je učitelj športne vzgoje Sandi Valentinčič iz Osnovne šole Alojza Gradnika iz Dobrovega v Goriških Brdih dobil odpoved zaradi nespoštovanja pogojev PCT. Valentinčič je bil na šoli zaposlen 18 let in je še kar prepričan v svoj prav in se bo pritožil na delovno sodišče. 

Gre za nekdanjega nogometaša, ki je večji del kariere igral v slovenski ligi za klube Olimpija, Slovan, HIT Gorica, Primorje, Korotan in Livar. Skupno je v prvi slovenski ligi odigral 149 prvenstvenih tekem in dosegel 41 golov. Igral je tudi za nemška kluba Oldenburg in Rot-Weiß Erfurt. Za slovensko reprezentanco je med letoma 1995 in 1997 odigral šest uradnih tekem. V letih 2010 in 2011 pa je bil glavni trener Primorja.

Redno odpoved zaposlitve iz krivdnega razloga je Sandi Valentinčič dobil, ker v šoli ni nosil maske in ni želel pokazati, ali izpolnjuje pogoj PCT. Sandi Valentinčič pa je prepričan, da je ravnatelj prekoračil pooblastila in da gre v njegovem primeru za kršenje zakonodaje in posege v temeljne človekove pravice, zato se bo pritožil na delovno sodišče.

Ravnatelj Osnovne šole Alojza Gradnika iz Dobrovega v Goriških Brdih Uroš Kobal pa je za STA povedal, da je v primeru učitelja športne vzgoje ravnal v skladu s trenutno zakonodajo in kot odgovorna oseba podal redno delovno odpoved iz krivdnega razloga.

“Delovati moramo v skladu s tem, kar nam nalaga zakonodaja oziroma odloki, je še poudaril Kobal. Ob tem ni vedel povedati, ali se Valentinčič pritožil na pristojno sodišče ali ne.

Ob inšpekcijskem nadzoru sredi je inšpektor Valentinčiču napisal kazen, ker med poukom ni nosil zaščitne maske. Valentinčič je nato od vodstva šole dobil opomin pred odpovedjo zaposlitve, ker ne nosi maske in ravnatelju ni želel dokazovati izpolnjevanja pogojev PCT.

Valentinčič je zavrnil tudi plačilo 400 evrov kazni zaradi nenošenja maske. Po njegovem mnenju za ta ukrep ni zakonske podlage, pri tem mu je pritrdilo tudi sodišče. Zato torej ni čudno, da se je epidemija pri nas tako razbohotila – saj sodišča ovirajo sankcioniranje kršiteljev ukrepov za zajezitev širjenja virusa Covid-19.