Bliža se 1. september. Kakšno bo letošnje šolsko leto?

0
356
(Foto: Freepik)

V prihajajočem šolskem letu bo znanje nabiralo skoraj 195.000 učencev in okrog 79.000 dijakov. Po treh neobičajnih šolskih letih, zaznamovanih z epidemijo, se pouk nekako vrača v predcovidne čase, vendar brez osnovnih ukrepov za preprečevanje prenosa virusa ne bo šlo. Prav lahko se zgodi, da se bo po začetku šolskega leta epidemija spet razbohotila. Letošnja novost je spremenjen termin zimskih počitnic.

Otroci bodo šolsko leto začeli brez mask, ostaja pa še nekaj ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa vseeno ne bo šlo: priporočili so prezračevanje prostorov in samotestiranje ob simptomih ali stiku z okuženo osebo doma. Epidemiologi namreč pričakujejo, da bo potek okužb z različico omikron blažji. Brezplačni testi za samotestiranje učencev in dijakov na koronavirus bodo na voljo v lekarnah od ponedeljka. Sredstva za teste bodo zagotovili iz proračuna. Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah s kartico zdravstvenega zavarovanja, tako kot je bilo tudi lani.

 

Prestavitev zimskih počitnic zaradi tekmovanja v Planici

Posebnost letošnjega leta je spremenjen termin zimskih počitnic, ki bodo potekale drugače in bodo za nekatere en dan daljše. Zimske počitnice so prestavljene zaradi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, ki bo konec februarja, in bodo na koncu januarja in začetku februarja.

Po šolskem koledarju se bodo tako na zimske počitnice od 30. januarja do 3. februarja 2023 najprej odpravili učenci z vzhoda Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske regije. Lani so se počitnice za šolarje iz teh regij začele šele 28. februarja in trajale do 4. marca.

V drugem obdobju od 6. do 10. februarja 2023 bodo počitnice uživali šolarji z gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter Kočevja. Glede na to, da je 8. februar praznik, bodo šolarji, ki so na takrat počitnicah, imeli prost tudi ponedeljek, 13. februar. Lani pa so bili na počitnicah pozneje, in sicer od 21. do 25. februarja.

V prihajajočem šolskem letu bo nekoliko poznejši tudi termin krompirjevih počitnic, ki bodo tokrat prvi teden novembra oziroma od 31. oktobra do 4. novembra. Lani so te potekale med 25. oktobrom in 1. novembrom.

Prvošolčke bodo v šolo pospremili starši

Prihodnji četrtek bo šolska vrata torej prestopilo 194.562 učencev in okrog 79.000 dijakov (podatki zanje še niso dokončni).

Med njimi bo 20.797 otrok v šolske klopi sedlo sploh prvič. Zakon o delovnih razmerjih zaposlenim staršem zagotavlja pravico do plačane odsotnosti z dela za spremstvo učenke oziroma učenca prvega razreda na prvi šolski dan. Delodajalec je delavcu dolžan omogočiti odsotnost z dela, delavec pa mora predložiti ustrezno dokazilo (na primer potrdilo o vpisu/potrdilo o šolanju), da bo njegov otrok v prihajajočem šolskem letu obiskoval prvi razred.

Pravica do odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca na prvi šolski dan velja za vse delavce, ne glede na vrsto dejavnosti ali sektorja, v katerem delajo.