Družabna igra v naravni velikosti: Ples divjega petelina v Nazarjah

0
312
Divji petelin (Foto: Pixabay)

Tematski poligon Ples divjega petelina, ki so ga včeraj odprli pred muzejem Vrbovec v Nazarjah, je družabna igra v naravni velikosti. Sodelujoči med igro spoznavajo, kako lahko prispevajo k boljšim življenjskim pogojem za divjega petelina v naših gozdovih. Za obstoj te dragocene vrste pri nas je namreč pomembno ohranjanje mirnih gozdov.

To je prvi tematski poligon Zavoda za gozdove Slovenije, ki ima sicer široko mrežo tematski poti po Sloveniji in za Naturo 2000. Tematski poligon so pripravili sodelavci Life integriranega projekta za okrepljeno upravljanje območja Natura 2000 v Sloveniji (Life-IP Natura.si) v sodelovanju z Muzejem gozdarstva in lesarstva Vrbovec ter Občino Nazarje.

Na osnovi istoimenske namizne družabne igre, ki je na voljo tudi za brezplačno domačo uporabo, lahko od danes dalje pred muzejem Vrbovec v Nazarjah obiskovalci preizkusijo svoje gibalne spretnosti in spoznajo življenje divjega petelina.

“Veseli smo bili povabila projekta Life-IP Natura.si in Zavoda za gozdove Slovenije, da pred Muzejem Vrbovec v Nazarjah, ki so središče Zgornje Savinjske doline, postavimo prvi tematski poligon za gozdarstvo in Naturo 2000,” je, kot so sporočili vključeni v projekt, ob današnjem odprtju povedal župan Občine Nazarje Matej Pečovnik. Poligon je pomembna dopolnitev turistične ponudbe, je ocenil župan, ki si želi, da bi tudi domačini v čim večjem številu obiskovali muzej in brezplačno preizkusili nov poligon.

“Divji petelin je največja gozdna kura pri nas in v Evropi in je pokazatelj dobro ohranjenih gozdov. Območje Kamniško-Savinjskih Alp in Grintovcev je eno največjih območij za divjega petelina v Sloveniji, ki se tradicionalno ponaša z največjimi populacijami te vrste,” je ob odprtju povedala vodja projekta Life-IP Natura.si Maja Cipot z ministrstva za okolje in prostor.

Dejala je še, da so v projektu v času sezone parjenja divjega petelina pripravili številne aktivnosti za boljše poznavanje njegovega življenja in potreb v Sloveniji in še posebej v projektnem pilotnem območju Kamniško-Savinjske Alpe in Grintovci. V teh dveh območjih Nature 2000 so 47 šolam razdelili namizne družabne igre, brezplačna različica pa je na voljo tudi na spletnem mestu natura2000.si.

“Z novo pridobitvijo želimo gozdarstvo in varstvo narave približati najmlajšim, da bodo tudi prihodnje generacije ohranjale naravno dediščino tako dobro kot tiste pred nami,” je povedal vodja sektorja za načrtovanje razvoja gozdov pri Zavodu za gozdove Slovenije Miha Marenče. Po njegovih besedah je tematski poligon razvit v skladu z načeli gozdne pedagogike, ki temelji na spodbujanju različnih spretnosti ter pridobivanju novih znanj o gozdovih in njihovem ohranjanju.

Muzej Vrbovec je po besedah direktorice muzeja Barbare Šoster Rutar že dobrih 20 let pomembna izobraževalna ustanova za otroke in odrasle, ki želijo spoznati zgodovino in tradicijo gozdarstva Zgornje Savinjske doline. “Veseli me, da je prav pri nas nastal prvi tematski poligon, in to za živalsko vrsto, ki ima pomembno vlogo v slovenskih gozdovih,” je poudarila direktorica.

Divji petelin je zelo plaha ptica

Samica divjega petelina (Foto: Pixabay)

Po navedbah s spletne strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic je v Sloveniji populacija divjega petelina (Tetrao urogallus) ocenjena na od 550 do 600 pojočih samcev in je v upadu. Za obstoj te dragocene vrste pri nas je pomembno ohranjanje mirnih, naravnih gozdov in vzpostavitev gozdnih zavarovanih območij, ki mu omogočajo mir, predvsem v času razmnoževanja, navajajo v društvu.

Opozarjajo, da je divji petelin zelo plah in izjemno občutljiv na vznemirjanje zaradi človekovih aktivnosti v gozdu. Zato lahko že najmanjša motnja ali poseg v njegovo življenjsko okolje ogrozita njegov gnezditveni uspeh. Pri nas ga ogrožajo predvsem odpiranje novih gozdnih prometnic, sečnja dreves, nekontrolirane rekreacijske in športne aktivnosti ter vznemirjanje na gnezdiščih.