Ukrajina: Že več kot 1000 otrok iz Mariupola so nezakonito posvojile družine v Rusiji!

0
400
Ukrajinski otrok (Foto: EPA-EFE/Sergei Ilnitsky)

Ruska federacija še naprej ugrablja otroke z ozemlja Ukrajine in ureja njihove nezakonite posvojitve s strani ruskih državljanov, – tako ukrajinska tiskovna agencija UNIAN povzema izjavo za javnost ministrstva za zunanje zadeve Ukrajine.

 

Že več kot 1000 ukrajinskih otrok iz Mariupola je bilo že nameščenih v ruske družine, ki so ji posvojile, v posebnih ustanovah v Krasnodarskem okrožju pa je še več kot 300 ukrajinskih otrok. Samo po podatkih Urada za družino in otroke mesta Krasnodar je bilo več kot 1000 ukrajinskih otrok iz Mariupola, ki jih je zajela ruska vojska, nezakonito premeščenih nepooblaščenim osebam – v Tjumen, Irkutsk, Kemerovo in Altajsko ozemlje, še 300 pa jih v posebnih ustanovah Krasnodarskega okrožja čaka, da bodo spoznali svoje potencialne ruske posvojitelje oziroma “svoje nove družine”, ti pa bodo, če se bodo odločili za posvojitev, od Ruske federacije dobili enkraten denarni znesek.

Takšno ravnanje Ruske federacije je v nasprotju z Ženevsko konvencijo o zaščiti civilnih oseb v času vojne iz leta 1949, ki predvideva obveznost okupacijske države, da ne spreminja civilnega statusa otrok, ter Konvencijo ZN o zaščiti civilnega prebivalstva iz leta 1989 Pravice otroka.

Zunanje ministrstvo Ukrajine je mednarodno skupnost, zlasti Združene narode, pozvalo, naj obsodi nenehne zločine Rusije nad otroki na ozemlju Ukrajine in nemudoma ukrepa proti Moskvi ter ustavi njene očitne kršitve mednarodnega prava.

“Vsi ukrajinski otroci, ki so bili nezakonito premeščeni na ozemlje Rusije, morajo biti vrnjeni staršem ali zakonitim skrbnikom,” je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Da Ruska federacija ugrablja ukrajinske otroke in jih predaja v posvojitev v Rusijo, je navedeno tudi v novem poročilu Ameriškega inštituta za preučevanje vojne (ISW).

Poleg tega je Obveščevalna služba Ukrajine (GUR) poročala, da so ruski uradniki prepeljali 30 ukrajinskih otrok iz Harciska, Ilovajska in Zugresa v okupirani regiji Doneck odpeljali v Nižni Novgorod v Rusiji pod krinko: kot otroke, ki sodelujejo v izobraževalnih programih za mlade.

Analitiki poudarjajo, da je prisilna premestitev otrok “z namenom, da se v celoti ali delno uniči narodna, etnična, rasna ali verska skupina” kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

Poročajo tudi, da Ruska federacija nadaljuje z odpiranjem ruskih šol na zasedenih ozemljih Ukrajine. “Po podatkih GUR so ruske oblasti poskušale obnoviti delo 43 v izobraževalnih ustanovah z ruskimi učitelji in kolaboranti v okupirani Ukrajini. GUR je tudi ponovila prejšnje informacije, da okupacijske oblasti ukrajinskim staršem, ki svojih otrok ne pošiljajo v omenjene ruske šole, grozijo z denarnimi kaznimi,« piše v izjavi ISW.

Kot je že prej poročala UNIAN, je bilo po besedah ​​podpredsednice vlade Irine Vereščuk konec junija iz Ukrajine v Rusko federacijo nezakonito odpeljanih več kot dva tisoč otrok. Dodala je še, da se pristojni s to problematiko ukvarjajo individualno, ko dobijo klice sorodnikov ali prijateljev, ki vedo, kje je otrok.

Spomnimo še, da je od začetka obsežne oborožene agresije ruska agresorska vojska v Ukrajini ubila najmanj 374 otrok, 723 pa jih je bilo ranjenih. Po navedbah ukrajinskih tožilcev naj bi bile številke višje, saj ne vključujejo žrtev na rusko okupiranih območjih in v bližini frontne črte. Največ otroških žrtev je bilo zabeleženih v doneški regiji, kjer je bilo ubitih ali ranjenih 388 otrok.

J.S.

Vir: UNIAN