Od ponedeljka, 15. novembra, bo samotestiranje učencev v šolah obvezno

0
749
Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. (Foto: UKOM)

Na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

 

Maja Bratuša z Urada za komuniciranje je uvodoma povedala, da je Vlada na včerajšnji seji  med drugim opravila tudi razpravo o še vedno zaostrenih epidemioloških razmerah in ukrepih. Sprejela je spremembe odloka, ki določa pogoje vstopa v državo, in sicer sta bili sprejeti dve ključni spremembi, ki bosta začeli veljati s 15. novembrom. Starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana, se z dopolnjenih 15 znižala na 12 let. Hitri test za samotestiranje pa od ponedeljka dalje ne bo več veljal kot dokazilo za vstop v Slovenijo.

Kot je povedala Bratuša, je vlada obravnavala tudi nekatere spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s COVID-19. Sprememb odloka Vlada sicer še ni sprejela, so se pa ministri dogovorili o nekaterih spremembah, ki bodo potrjene na dopisni seje, ki bo danes ali najkasneje jutri.

DS Orehovec: Učenci, ki se ne bodo samotestirali, bodo imeli šolo na daljavo

Državni sekretar z ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport je najprej pojasnil, da so na ministrstvu prejeli številne pobude glede obveznega samotestiranja za vse učence osnovne šole in ukrepa samotestiranja za učence s posebnimi potrebami.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je po posvetu in na predlog ravnateljev osnovnih šol zato predlagalo izjeme pri najmlajših, in sicer tako, da bi se samotestiranje učencev od 1. do 5. razreda izvajalo doma, vendar je vlada glede na izjemno zahtevno epidemiološko situacijo sklenila, da se bo samotestiranje od ponedeljka, 15. novembra, izvajalo trikrat tedensko obvezno za vse učence v prostorih šol in pod nadzorom strokovnih delavcev.

Vlada pa se na predlog ministrstva strinja s spremembo odloka glede načina samotestiranja učencev in dijakov s posebnimi potrebami. V tem primeru velja izjema, da se lahko otroci s posebnimi potrebami samotestirajo v domačem okolju, če samotestiranje v šoli iz objektivnih razlogov ni mogoče.

Za vse ostale učence in dijake pa sta na voljo dve možnosti. Prva je samotestiranje v šoli in uporaba ustreznih mask. Druga je izobraževanje na daljavo. To bo veljalo za vse tiste učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali. Šole bodo v tem primeru morale zagotoviti možnost izobraževanja na daljavo glede na organizacijske in tehnične zmožnosti posamezne šole, je še poudaril DS Orehovec ter dodal, da v šolski in vrtčevski prostor vstopajo najranljivejše skupine, zato je treba vse vključenim – tako otrokom in mladim kot tudi zaposlenim – zagotoviti varen prostor, v katerem se lahko izobražujejo in delajo.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, zato je DS Orehovec  zaposlene v vzgoji in izobraževanju, starše, otroke, mladostnike in študente pozval k spoštovanju in doslednem izvajanju odloka.

To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah, hkrati pa vsi skupaj prispevamo k zamejevanju širjenja covida, je zaključil.

Vodja posvetovalne skupine Logar: Situacija je izjemno resna

Vodja posvetovalne skupine Mateja Logar je poudarila, da se slovenski zdravstveni sistem nahaja na kritični točki in da poskušajo zaposleni z maksimalnimi napori zagotoviti postelje za vse, ki jih potrebujejo – ne glede na to, ali gre za covid bolnike ali ne.

Logar je opozorila, da se trenutno okužbe najbolj širijo v domačem okolju, in ponovila vse najpomembnejše ukrepe, s katerimi sami lahko širjenje okužb omilimo – med drugim je izpostavila tudi prezračevanje, s katerim lahko omilimo kapljično širjenje virusa. Zahvalila pa se je tudi vsem, ki dosledno izvajajo in preverjajo PCT ukrep, kar omogoča, da se lahko z vsakodnevnih opravkov brez okužbe vrnemo v domače okolje.

Vir: gov.si