Okužbe s Covidom v Sloveniji naraščajo: Se nismo dovolj pazili?

0
394
(Foto: Freepik)

Po štirih tednih dobrih novic in znižanju števila okuženih, je v zadnjem tednu v Sloveniji število znova narastlo. Zaradi šolskih počitnic ni podatkov okuženih med zaposlenimi v vzgoji in med šolarji.

 

Zadnje tedne smo z veseljem brali o postopnem umirjanju epidemioloških razmer v Sloveniji. Na žalost se je v zadnjem tednu leta 2021 stanje poslabšalo. Po podatkih, ki jih vlada objavlja na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats,  je tedensko povprečje novih primerov zraslo na 1.474 na dan (teden prej jih je bilo 1.069). Hospitaliziranih je 534 pacientov, od teh jih je 172 na intenzivni negi.

Zaradi šolskih počitnic ta teden ni objavljenih podatkov o številu okuženih med zaposlenimi v vzgoji in med šolarji, tudi ne o številu otrok v karanteni.

Učinki cepljenja

Vlada je na portalu sledilnika covida objavila zanimivo raziskavo o učinkih cepljenja prof. dr. Maje Pohar Perme, ki je zaposlena na Inštitutu za biostatistiko in medicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in članica skupnosti Sledilnik. Tukaj nekaj zaključkov:

. Cepljenje ne prepreči hospitalizacije, temveč le zmanjša njeno verjetnost. To ni nič nenavadnega, podobno lahko opazimo pri drugih boleznih — z napredkom medicinske znanosti pri marsikateri bolezni nismo povsem preprečili smrti oz. hudih posledic, smo pa precej zmanjšali njihovo verjetnost.

. Verjetnost hospitalizacije necepljenih oseb je zelo odvisna od starosti, pri starejših od 65 let je kar 10-krat večja možnost, da bodo hospitalizirani, kot pri mlajših.

. Ne glede na to, ali smo mladi ali stari, si s cepljenjem zmanjšamo verjetnost hospitalizacije vsaj za 5-krat.

. Število necepljenih v bolnišnicah je približno enako med mlajšimi kot med starejšimi (v zadnjih tednih približno 200 na teden).

. Medtem ko smo pri mlajših od 65 let v novembru tedensko zabeležili dobrih 15 novih hospitalizacij na 100.000 prebivalcev v tej starostni skupini, je bilo število novih hospitalizacij bistveno večje pri starejših, kjer je tedensko dosegalo tudi čez 80 primerov na 100.000 prebivalcev, starejših od 65 let.

. V novembru  je bilo tedensko hospitaliziranih približno 40 oseb na 100.000 necepljenih prebivalcev, med 100.000 cepljenimi prebivalci pa smo opazili 15 novih hospitalizacij tedensko.

. Hkrati vidimo, da je tveganje za hospitalizacijo zelo različno glede na starost. Medtem ko pri mlajših necepljenih (do 65 let) v novembru opažamo do 25 novih hospitalizacij tedensko, je to število bistveno večje pri starejših, kjer tedensko dosega kar do 250 novih hospitalizacij na 100.000 necepljenih prebivalcev. Pri starejših necepljenih je torej tveganje za hospitalizacijo kar 10-krat večje.

. Cepljenje pri starejših močno zmanjša verjetnost hospitalizacije, ki pa še vedno ostaja višja kot verjetnost hospitalizacije pri mlajših necepljenih (naredili smo torej veliko, a mladosti jim ne moremo vrniti).

Piše: Jože Jan