OPUS 1 – Plesna miniatura 2024: 15. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev

0
208
(Foto: Opus)

Slovensko ljudsko gledališče Celje bodo 30. marca napolnili mladi plesni ustvarjalci z vsega sveta, ki se bodo povezali v ustvarjalnem in netekmovalnem duhu. Festival ustvarja prostor za promocijo sodobnega plesa in odkrivanje novih talentov ter spodbuja mladinsko ustvarjalnost.

 

V Celju se bodo s solo plesno točko ali duetom predstavili mladi med 15. in 24. letom starosti, ki imajo stalno prebivališče zunaj Slovenije, med njimi pa bodo tudi domači plesalci, ki so se v mednarodno konkurenco uvrstili prek državnih tekmovanj. Solisti in dueti si plesne točke zamislijo in koreografirajo sami, letošnji temi ustvarjanja pa sta »Biti žival« ali »Karkoli«. Prvo temo je navdihnil članek novinarke in pisateljice Irene Štaudohar, ki je v Sobotni prilogi Dela zapisala, da ekosistemi počasi izginjajo z našega planeta.

Druga tema »Karkoli« pa je je namenjena vsem tistim, ki jih prva tema morda ne bi navdihnila – na odru se bodo tako predstavili tudi mladi, ki bodo pokazali svoj »karkoli« – karkoli je v njih, karkoli iščejo in karkoli jih zanima.Žirijo letos sestavljajo trije mednarodno priznani plesni strokovnjaki, ki bodo izbrali najboljše mlade plesalce.

C. R., JSKD