Osrednja tema letošnjega Tedna otroka bo radovednost otrok

0
254
(Foto: STA)

Tradicionalni Teden otroka prvi teden oktobra, letos od 2. do 8. oktobra, se bo kot običajno osredotočil na težave, s katerimi se soočajo otroci in njihovi starši, skrbniki, zagovorniki in učitelji. Osrednja tema pa bo radovednost otrok, o kateri bodo spregovorili tudi na posvetu v ponedeljek.

Miha Kos iz Hiše eksperimentov je kot ambasador tedna v letošnji poslanici zapisal, da človeštvo ne bi preživelo brez radovednosti. Radovednost po njegovih besedah rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe, je posvaril. “Treba je vlagati energijo, ki se ji reče ‘ustvarjanje varnega okolja za delanje napak’,” je pojasnil.

Lastne napake so namreč po njegovem mnenju najboljša šola. Na lastnih in ne na tujih napakah se učimo. Glede na to je pomembno, da napake dopuščamo in jih nagrajujemo, ne pa kaznujemo. Dopuščanje napak pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja, medtem ko kaznovanje napak pomeni ubijanje radovednosti. Pri tem je Kos navedel izjavo Alberta Einsteina, da tisti, ki še nikoli ni naredil napake, še nikoli ni ustvaril ničesar novega.

Radovednost po navedbah Zveze prijateljev mladine Slovenije zajema veliko več od tistega, kar se moramo naučiti. Vodi h globljemu odkrivanju sveta okoli nas, k novemu znanju, izkušnjam in spoznanjem. Malčki in mlajši otroci je imajo na pretek, a že z vstopom v najstniška leta začne upadati in tako mladi z leti postajajo vse manj radovedni, vse manj stvari pritegne njihovo pozornost in vzbudi zanimanje, so spomnili v zvezi. Teden otroka je namreč njen program.

V sodobnosti otroci že tožijo, da jim je dolgčas, iz dolgčasa pa se lahko po svarilu zveze razvije apatija. Glede na to moramo radovednost skrbno negovati in jo ohranjati skozi vsa življenjska obdobja tudi zato, da smo odrasli vzor našim otrokom. Na posvetu bodo med drugi sodelovali Kos, ustvarjalka oddaje Ugriznimo znanost Renata Dacinger in predstavnik otrok Maksimilijan Ostrc, ki je aktiven v programu zveze Otroški parlamenti.

Otroci skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo. Niso zaznamovani s predsodki, domnevami ali zgodovinskim okvirom, ki lahko razblini to, kar opazujejo in spoznavajo. Radovednost jim pomaga odkrivati in razumeti svet.

V zvezi so opomnili, da je radovednost ena največjih človeških vrlin. Nihče sicer ne ve točno, kako je videti. A ko se pojavi, vse okoli nas postane zelo zanimivo. Nenehno se namreč porajajo različna vprašanja, ki zahtevajo odgovor. Radovednost nas lahko prevzame vsepovsod, denimo v mestu, gozdu, knjižnici, ob morju, v kuhinji, ob gledanju filma, branju knjige ali pri malici.

“Če jo boste opazili, hitro opozorite prijatelje, da bo tudi njim odprla vrata v ta izjemni svet tisočerih vprašanj in odgovorov, v katerem ni nikoli dolgčas,” predlagajo v zvezi.

Tudi v vrtcih in osnovnih šolah lahko po njihovem predlogu v Tednu otroka iščejo odgovore na radovedna vprašanja. Skupaj lahko izberejo čim bolj radovedno vprašanje, na katerega bi želeli poiskati odgovor. Nato naj se skupaj podajo na lov za odgovorom. Pri tem naj jim ne pomaga Google, ampak naj se odpravijo v knjižnico, muzej, galerijo, gozd, gledališče, jamo, mesto ali arhiv. Prav tako lahko povabijo medse gosta, ki pozna odgovor, ali obiščejo denimo organizacijo, tovarno ali institucijo.

Vprašanje in način, kako so prišli do odgovora, naj na kratko opišejo in prek spletnega obrazca, ki je objavljen na spletni strani zveze, besedilo pošljejo do vključno 10. oktobra. Od prejetih opisov bodo 16. oktobra iz vsake starostne skupine izžrebali najbolj domiselnega, pokrovitelji pa bodo prispevali nagrade.

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije od leta 1954, besedna zveza teden otroka pa je od leta 2011 zaščitena in jo zapisujemo z veliko začetnico, so pojasnili v zvezi.

C. R., STA