Univerza na Primorskem odpira nov študentski dom in univerzitetno knjižnico

0
178
Koper, Prisoje. Nov študentski dom Univerze na Primorskem v Prisojah. (Foto: STA)

Univerza na Primorskem bo v teh dneh odprla nov študentski dom, drugega v tem letu. V Prisojah bodo ponudili dodatnih 82 postelj, a analize še vedno kažejo, da kapacitet za študente v regiji ni dovolj. Ob skorajšnjem začetku novega študijskega leta se pripravljajo tudi na odprtje nove univerzitetne knjižnice.

Kot so na Univerzi na Primorskem (UP) pojasnili, je pomanjkanje študentskih ležišč kljub prizadevanjem UP v zadnjih letih, ki so prinesla opazno povečanje, veliko. Še vedno bi namreč potrebovali okrog 1000 dodatnih ležišč ali 500 dvoposteljnih sob. Letos so sicer uredili dva nova domova.

Februarja so študentom ponudili 55 ležišč v študentskem domu Barka, v prihodnjih dneh pa bodo predvidoma začeli vseljevanje tudi v novi dom v Prisojah. Ta se drži že obstoječega doma in bo predstavljal enoto z 82 ležišči. Vrednost celotnega investicijskega projekta, ki ga je sofinanciralo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, znaša 3,2 milijona evrov.

“Skupno število 137 novo pridobljenih ležišč v tem letu je tako dobra popotnica, zagotovo pa še ne doseganje ustrezne potrebe po ležiščih,” so pojasnili na univerzi. Ob tem spodbujajo zasebnike s kapacitetami za turistične namene, naj namestitve od septembra do junija namenijo študentom.

“Tja skušamo napotiti tudi študente, ki nimajo ne ležišča ne subvencije in zmanjšati delež študentov, ki so popolnoma sami prepuščeni trgu,” so razložili. Za iskanje novih nastanitvenih priložnosti v okviru študentskih domov so sicer odprti za vse lokacije na obali.

Študente letos sprejemajo že od avgusta, ko so se začeli pripravljalni dnevi. Poleg dogodkov ob začetku študijskega leta, ki so namenjeni vsem študentom, so pripravili tudi uvodne dogodke predvsem za tuje študente. Kot so še zapisali, delež študentov iz tujine na UP namreč narašča, saj jih bo letos že več kot petina.

Tokrat bodo brucke in bruce v živo pozdravili v ponedeljek ob 9.30 na fakulteti za management, prek prenosa v živo pa tudi na vseh ostalih fakultetah. Začetek prihodnjega tedna bo slovesen tudi zato, ker pripravljajo odprtje prostorov nove univerzitetne knjižnice. Ta bo delovala v najetih prostorih koprske občine na Trubarjevi ulici v središču mesta.

Novi prostori knjižnice bodo omogočali več možnosti za dostop do gradiva, pa tudi večje število čitalniških mest za študente. Do obojega bodo lahko študentje dostopali vse dni v tednu 24 ur na dan. Prostori knjižnice UP bodo tako zajemali centralno enoto v Kopru in dislocirano enoto na fakulteti za turistične študije v Portorožu, kjer knjižnica ostaja v nespremenjeni obliki, so še sporočili.

C. R. STA