(IZJAVA ZA JAVNOST) Legalizacija marihuane – je to vse, kar zmoremo dati mladim?

0
203
(Foto: Pixabay)

Društvo katoliški pedagogov Slovenije (DKPS) je pripravilo izjavo za javnost v zvezi z referendumskim vprašanjem o legalizaciji uporabe konoplje. Menijo, da to referendumsko vprašanje ne bi bilo potrebno, če bi vlada prisluhnila strokovnjakom. Zdravniška stroka je namreč enotna, da je legalizacija konoplje škodljiva. Celotno izjavo za javnost DKPS lahko preberete v nadaljevanju: 

Legalizacija konoplje – je to vse, kar zmoremo dati mladim?

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije se na javnost obračamo z izjavo, ki se nanaša na referendumsko vprašanje o legalizaciji uporabe konoplje.

Vprašanje med mladimi zbuja veliko interesa. Pričakujemo lahko, da se bo zaradi tega njihov obisk na voliščih precej povečal. Vsi volivci pa bi se morali zavedati, da bo od te odločitve odvisna tudi kakovost in prihodnost življenja v Sloveniji.

Referendumsko vprašanje ne bi bilo potrebno, če bi vlada prisluhnila strokovnjakom. Zdravniška stroka je enotna, da je legalizacija konoplje škodljiva. Na strokovnem posvetu Sekcije za klinično toksikologijo o konoplji ali marihuani, ki ga je v aprilu letos organiziralo Slovensko zdravniško društvo, je bilo naštetih veliko dejstev o posledicah nenadzorovane uporabe konoplje, veliko podatkov najdemo tudi na spletni strani NIJZ in drugod. V državah, kjer je uporaba konoplje že legalna, ugotavljajo zaskrbljujoča dejstva. Poveča se število mladih in odraslih uživalcev. Posledice zlorabe se odražajo na posamezniku, v šolah, v družinah, v okolju in v družbi kot celoti.

(Foto: STA)

V medijih lahko spremljamo oglase za svobodno odločanje posameznika, ali bo uporabljal konopljo ali ne. Toda ta svoboda lahko postane jeklena kletka, v kateri se v želji po rešitvi težav zakopljemo še globlje. Svoboda je velika odgovornost do sebe, drugih in do okolja. Otroci in mladi te presoje še niso sposobni in se ne zavedajo posledic. To nalogo in odgovornost imamo odrasli.

Na posameznika uporaba konoplje vpliva celostno. Škodljivo vpliva na njegovo telesno, duševno in duhovno raven. Že občasna uporaba pri mladih lahko poškoduje možgane – poškodbe so predvsem na področju, ki je povezano s čustvovanjem in motivacijo. Škodljivo vpliva na srce in ožilje, reakcijske sposobnosti, povzroča dehidracijo, slabost, vrtoglavico. Zmanjšane so kognitivne sposobnosti, delavnost, pozornost in aktivnost. Zmanjša se motivacija za doseganje ciljev, za uresničenje osebnostnega potenciala, občutek odgovornosti in empatije. Težave nastajajo v socialnih stikih, v odnosu do sebe, do drugih, do dela ter nenazadnje v pomanjkanju smisla in veselja do življenja. Ob uživanju droge se poveča tveganje za zasvojenost in za vrsto duševnih motenj, kot so depresija, tesnoba, hiperaktivnost.

Negativne posledice uporabe konoplje bomo čutili tudi kot družba. Čut odgovornosti posameznikov bo manjši, prav tako njihova ustvarjalnost, znanje, sposobnost sodelovanja in timskega dela, intelektualna in čustvena moč, duševno in telesno zdravje ljudi. Več bo kršitev zakonov, kar vse skupaj ustvarja kaos. Omamljeni ljudje ne morejo trezno razmišljati in biti odgovorni do sebe, drugih in okolja.

Tudi vplivi povečane uporabe konoplje na okolje niso zanemarljivi. Že sedaj je v odpadnih vodah večjih mest zaznati veliko količino različnih drog. Kam te snovi potem gredo?

Odrasli smo otrokom in mladim dolžni zagotoviti zdravo, varno in spoštljivo okolje, v katerem se bodo lahko razvili v vseh svojih potencialih in ustvarjali napredno človeško družbo. Pokazati jim moramo lepoto življenja, narave, odnosov, edinstvenost in dostojanstvo vsakega posameznika ter veselje do življenja in ustvarjanja. Pokazati jim moramo načine soočanja s težavami. To zmoremo samo trezni. Če mlade spoštujemo in jih imamo radi, jim ne bomo ponujali drog oziroma jim lajšali dostopa do nje.

Pred nami je resno vprašanje o naši skupni prihodnosti. Če želimo ohraniti zdravo in ustvarjalno družbo, varno okolje in kakovostne medsebojne odnose, potrebujemo zdrave, delavne, spoštljive in odgovorne ljudi. Za to smo dolžni skrbeti starši, učitelji, vzgojitelji in odrasli nasploh. Izjemno vlogo imajo mediji in politika.

Pojdimo na referendum in pokažimo, da smo v Sloveniji proti legalizaciji uporabe konoplje, saj si tu želimo predvsem zdravih, treznih in ustvarjalnih ljudi, ki živijo polno, osmišljeno življenje.

Ljubljana, 9. 5. 2024

Društvo katoliških pedagogov Slovenije