Pediatrične hospitalizacije zaradi Covid-19 med prvim valom omicrona v Južni Afriki

0
573
(Foto: Freepik)

The Lancet Child & Adolescent Health, prestižna britanska revija, mesečno predstavlja različne raziskave za zdravje otrok. Meseca februarja je objavila raziskavo »Tshwane Maternal-Child Covid-19«, v kateri so bili raziskane klinične manifestacije in izidi pri pediatričnih bolnikih, ki so bili pozitivni za Covid in sprejeti v bolnišnice v 6-tedenskem obdobju na začetku »omicronskega vala«.

 

Južna Afrika je poročala o opaznem povečanju primerov Covid-19 od začetka novembra 2021 dalje, začenši v okrožju Tshwane (provinca Gauteng), kar je sovpadalo s hitrim širjenjem različice omicron. Ta povečana stopnja okužb je sovpadala s hitrim porastom pediatričnih sprejemov v bolnišnice.

Med 31. oktobrom in 11. decembrom 2021 je bilo v okrožju Tshwane zabeleženih 6287 otrok s Covid-19. V tem obdobju je bilo hospitaliziranih 2550 ljudi s Covid, od tega 462 (18%) starih 19 let ali manj. Število pediatričnih primerov je bilo večje kot v treh prejšnjih valovih covida. Vsi otroci in 92% njihovih staršev ali skrbnikov je bilo necepljenih proti Covid.19.

Klinične značilnosti in profili bolezni pediatričnih primerov Covid-19 v prvih treh valovih epidemije – med junijem in septembrom 2020 (prvi val); med decembrom 2020 in februarjem 2021 (drugi val – prevladujoča različica beta) ter med junijem in oktobrom 2021 (tretji val- prevladujoča različica delta) – so bili na splošno podobni opisom v mednarodni literaturi, ki segajo od asimptomatske do blage bolezni pri večini otrok.

Zato je bilo povečanje pediatričnih sprejemov v bolnišnice zaradi Covida od sredine novembra 2021 zelo zaskrbljujoče. Med 31. oktobrom in 11. decembrom 2021 je bilo v okrožju Tshwane zabeleženih 6287 laboratorijsko potrjenih pediatričnih primerov Covid-19. 99% jih je bilo okuženih z različico omicron.

Hospitalizacije, povezane s Covidom, so se hitro povečale skupaj z opaznim porastom primerov v okrožju. Čeprav je bilo skupno število hospitalizacij nižje kot v prejšnjih treh valovih, se je povečalo število hospitalizacij pri otrocih in mladostnikih. Povečanje pediatričnih hospitalizacij je sovpadalo s povečanjem testov.

Največji narastek števila hospitalizacij je zabeležila skupina otrok med 0 in 4 leti.

Klinični simptomi ob pojavi koronavirusa so bili različni. Glavna simptoma sta bila zvišanja telesna temperatura in kašelj, manj pogosto se je opažalo bruhanje, težave z dihanjem, driska in epileptični napadi. Na splošno so bile pediatrične hospitalizacije kratke (mediana 2 dni).

Velika večina hospitaliziranih otrok (88%) je v bolnicah prejelo standardno oskrbo na pediatričnem oddelku, 20% je imelo kisikovo terapijo. Med otroki, sprejetimi v bolnišnice so bile zabeležene štiri smrti, povezane s Covid-19.

V obdobju preiskave so bili v Južni Afriki upravičeni do cepljenja samo otroci, starejši od 12 let. Med hospitaliziranimi otroki ni bil cepljen nobeden. 92% njihovih staršev ali skrbnikov tudi ni bilo cepljenih. Na začetku izbruha omicronske različice v okrožju Tshwane je samo 32% odraslih prejelo delno, 27% pa popolno cepljenje proti Covidu.

Raziskava zaključuje, da je nenavadno povečanje pediatričnih okužb in hospitalizacij vezano na visoko infektivnost omicronske različice, odsotnost cepljenja za otroke in redka uporaba mask med otroki.

Nadaljnje raziskave hitrega širjenja omicronske različice bodo ključnega pomena, zlasti za raziskavo vzrokov povečanja pediatričnih primerov in hospitalizacij.

 

Piše: Jože Jan

Vir: The Lancet Child & Adolescent Health, Združeno kraljestvo