Pet prijateljev: Po bralnem potepu na resnični potep!

0
553
Zbirka Pet prijateljev navdušuje otroke (Foto: MK)

Najbrž se še spominjate zbirke Pet prijateljev? Ja? Marsikdo bo povedal, da se je spominja, da se spominja pohodov knjižnico in poletij za knjigami Enid Blyton ter, da bi rad videl, da bi ob njih uživali tudi njegovi otroci. In bodo lahko: pri Mladinski knjigi izhajajo ponatisi teh knjig drug za drugim. Legendarna zbirka, se strinjate? Bralni užitek in spodbuda k raziskovanju!

 

Zbirka 21 knjig Pet prijateljev angleške avtorice Enid Blyton je bila po svetu prodana v več kot 100 milijonih izvodov. V novi, sodobnejši preobleki in z osveženim prevodom,  bodo ob napetih pustolovščinah otroških detektivov Juliana, Dicka, Anne, George in njenega kužka Tima lahko uživale tudi nove generacije mladih bralcev. Navdušenje nad petimi prijatelji in njihovimi dogodivščinami bo gotovo navdih za druženje in raziskovanje. Prijateljstvo in pustolovščine nimajo roka trajanja! In berejo jih lahko vsi, turi babice in dedki!

Enid Mary Blyton, angleška pisateljica, se je rodila 11. avgusta 1897 v East Dulwichu v južnem delu Londona kot najstarejša od treh otrok očeta Thomasa Careyja Blytona (1870-1920), ki je bil prodajalec jedilnega pribora, in mame Therese Mary (rojene Harrison, 1874-1950).  Najbolj je bila povezana z očetom in je do njega gojila globoko naklonjenost, oče pa je v njej vzbudil ljubezen do narave. V svoji avtobiografiji je o njem zapisala, da je ljubil rože in ptice in divje živali in je vedel več o njih kot kdorkoli, kar sem jih kdaj srečala.

Knjige Enid Blyton so že od tridesetih let 20. stoletja med najbolje prodajanimi na svetu, saj so bile prodane v več kot 600 milijonih izvodov. Njene knjige so še vedno izjemno priljubljene in so prevedene v 90 jezikov. Od junija 2018 je Blytonova na 4. mestu med najpogosteje prevajanimi avtorji. Pisala je o številnih temah, vključno z izobraževanjem, naravoslovjem, domišljijo, skrivnostmi in svetopisemskimi pripovedmi, danes je pa najbolj poznana po svojih delih o Nodiju, petih prijateljih, Skrivnih sedem in Malory Towers.

J.S.