Poletna šola o nevroznanosti gibanja v Piranu

0
338
(Foto: Freepik)

Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper je v okviru projekta TwinBrain pripravil delavnice in poletno šolo o nevroznanosti gibanja. Več kot 30 mednarodnih strokovnjakov iz desetih držav v teh dneh z več kot 100 študenti deli svoje znanje in odgovarja na različna vprašanja glede delovanja človeških možganov med gibanjem.

Na Morski biološki postaji v Piranu poteka poletna šola, kjer sta osrednji temi Alzheimerjeva demenca in Parkinsonova bolezen. Strokovnjaki skupaj s študenti razpravljajo o najnovejših ugotovitvah in prihodnosti zdravljenja teh dveh bolezni, so sporočili iz Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper.

Kaj se dogaja z našimi možgani, ko se gibamo, kaj, ko izvajamo kompleksne naloge, in kako jih lahko primerno ‘natreniramo’ za starost, da zakasnimo demenco in Parkinsonovo bolezen, so le nekatera od vprašanj, ki zanimajo razpravljavce. Uvod v poletno šolo so bile delavnice, ki so se zvrstile med 30. junijem in 2. julijem v koprskem ZRS.

“V letošnji različici delavnic in poletne šole TwinBrain smo pripravili serijo predavanj, ki na interaktiven način prikazujejo najnovejša spoznanja s področja nevroznanosti gibanja. Pri tem smo stopili še korak dlje – do aplikativnih znanj in prenosa ugotovitev v klinično prakso,” je pojasnil Uroš Marušič.

Po besedah Marušiča, ki vodi raziskovalno skupino v okviru lani ustanovljenega laboratorija Slovenian Mobile Brain/Body Imaging lab (SloMoBIL), je še posebej pomembno vedeti, kako ugotovitve pretvoriti v priporočila in intervencije, ki bodo na dolgi rok izboljšale kakovost življenja. Laboratorij SloMoBIL je del inštituta za kineziološke raziskave.

Sicer je poletna šola sinoči ponudila tudi predavanje uglednega strokovnjaka z ameriške Univerze v Michiganu Bruna Giordanija na temo diagnostike in zdravljenja Alzheimerjeve demence. Predavanje je bilo namenjeno širši zainteresirani javnosti.

J.S., STA