V slovenskih šolah primanjkuje svetovalnih delavcev

0
346
(Foto: Tamino Petelinšek / STA)

Društvo šolskih svetovalnih delavcev Slovenije je pripravilo posvet o težavah svetovalnih služb v vzgoji in izobraževanju. Predsednica društva Ajda Erjavec je pred posvetom dejala, da je težava premalo svetovalnih delavcev. Pri pripravi novih smernic za svetovalno delo pa si želijo povezovanja med akademsko sfero in zaposlenimi v praksi.

Težave svetovalnih služb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih so različne. “Vsesplošno pa imamo še vedno izrazito poslabšano stanje na področju duševnega zdravja,” je dejala Erjavčeva. V šolah je zdaj dovoljeno zaposlovanje več svetovalnih delavcev, ni pa ljudi, ki bi se dejansko zaposlili, niti ni izobraževanj, ki bi primeren kader hitro zagotovila, je opozorila.

Po njenih besedah v Sloveniji ni strategije, kako bi nagovorili pomanjkanje strokovnjakov na vseh nivojih. Zavod za šolstvo načrtuje prenovo smernic za svetovalno delo do januarja 2023, v društvu pa so mnenja, da kakovostnih smernic ne morejo pripraviti, če ne bodo v dialog vključili vseh deležnikov. “Sicer bo tako kot je zdaj, ko imamo smernice iz leta 1999, ki so kar dobro napisane, ampak niso izvedljive,” je povedala Erjavčeva.

Strokovna skupina na zavodu za šolstvo, ki oblikuje smernice, vključuje le šolnike. V društvu pa opozarjajo, da v taki zasnovi skupine ne morejo ničesar premakniti na področju svetovalnega dela. Erjavčeva je dejala, da svetovalni delavci zelo dobro zaznajo, kaj v šolskih podsistemih ne deluje, zato predlagajo krepitev svetovalnega dela v vzgoji in izobraževanju.

Posveta so se udeležili predstavniki ravnateljev, Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ministrstva za šolstvo, zdravstvenih domov, socialne zbornice in različnih fakultet. Erjavčeva meni, da bi udeleženci lahko domislili rešitve, ki bi lahko bile del nacionalnega programa za duševno zdravje od leta 2023 naprej.

J.S., STA