Pomladni dnevi prinašajo nove možnosti za rekreacijo na prostem

0
581
(Photo: Freepik)

Med epidemijo covida-19 se je zaradi ukrepov poslabšala fizična pripravljenost ljudi, prihajajoča pomlad pa prinaša nove priložnosti za izboljšanje kondicije na prostem. Društvo Šola zdravja organizira brezplačne jutranje vadbe Metoda 1000 gibov, ki so namenjene predvsem rizičnim skupinam s slabšimi gibalnimi navadami, so sporočili iz društva.

 

Rekreacijo v naravi organizirajo vsak dan med 7.30 in 8. uro, razen ob nedeljah, v vseh letnih časih in vremenskih razmerah na 248 lokacijah po Sloveniji.

V društvu skrbijo tudi za omejevanje možnosti prenosa okužbe z novim koronavirusom, zato lahko člani vadbe spremljajo tudi od doma vsak delavnik ob 8. preko Zooma ali malih zaslonov v jutranjih oddajah lokalnih televizij. V živo potekajo na varni razdalji in brez pripomočkov.

Vadba vključuje skupek stoječih položajev, s katerimi se razgiba celo telo. Namen vadbe je preventiva, z redno aktivnostjo povečati gibljivost in ravnovesje telesa ter s tem potencialno preprečiti nastanek marsikatere bolezenske tegobe, so zapisali.

Rekreacija je namenjena vsem generacijam, obiskujejo pa jo predvsem upokojenci, katerih povprečna starost je 71 let. Osredotočajo se tudi na ostale rizične skupine, kot so brezposelni, socialno šibki in študenti, ki imajo v povprečju slabše gibalne navade.

Starejši si z vadbo poleg ohranjanja kondicije in moči osmišljajo življenje, saj na vadbah spoznajo nove ljudi, se vključijo v družbo in so manj osamljeni. “Ta telovadba preprečuje onemoglost s tem, da se kot prvič naučimo reda, vstanemo, gremo ven na zrak in se še razgibamo. Pa še dobre volje pridemo nazaj domov, ker telovadimo v veseli druščini,” so izkušnje 88-letne udeleženke vadb Marije Kurnik povzeli v društvu.

V društvu, ki ima že preko 4000 članov, si prizadevajo za ozaveščanje javnosti o pomenu redne telovadbe za ohranjanje kakovostnega fizičnega in psihičnega počutja ter za spreminjanje splošnih gibalnih navad v bolj aktivne. Želijo si, da bi se vadbe razširile na vse slovenske občine in tako bile dostopne vsem.

Šola zdravja deluje že 13 let in temelji na prostovoljstvu, finančno pa jo podpira ministrstvo za zdravje, so navedli v društvu.