Zveza prijateljev mladine lani družinam v stiski namenila več kot 700.000 evrov

0
695
(Foto: Pexels)

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je v lanskem letu družinam v stiski razdelila finančno pomoč v vrednosti več kot 705.750 evrov. Vsakemu 40. šolarju so zagotovili šolske potrebščine, preko TOM telefona svetovali povprečno 53 kontaktom dnevno in razdelili 19 štipendij iz Adinega štipendijskega sklada, so sporočili iz ZPMS.

Zveza si že od leta 1953 prizadeva za dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin. V socialno humanitarne programe zveze je vključenih 1000 družin in 75.000 otrok v stiski, za katere skrbi 109 društev po vsej državi. Nudijo finančno, materialno in psihosocialno pomoč, z raznimi podpornimi programi pa skrbijo tudi za kakovostno preživljanje prostega časa in počitnic. Opozarjajo tudi na pomanjkanje ustreznih socialnih politik v Sloveniji.

Lani so državi poslali več odmevnejših pobud, med drugim so opozorili na neenakopraven položaj samozaposlenih staršev, pripomogli k potrditvi zakona, ki staršem omogoča spremstvo otroka v bolnišnici do vključno 14. leta starosti, pozvali k ustanovitvi Varuha otrokovih pravic RS in podpisali sporazum z Univerzo v Ljubljani o dobrodelni akciji Srčna UL, v kateri so zbirali finančna sredstva za študente in študentke v stiski, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zagnali so projekt obnove Hiše zavetja Palčica, kriznega centra za otroke, stare do šest let, ki živijo v ogrožajočem družinskem okolju. Oblikovali so tudi nov sklad Športnik.sem, s katerim otrokom in posameznikom iz socialno ogroženih družin pomagajo pri uresničevanje športnih potencialov. Socialno humanitarne programe Pomoč družinam, Sapramiškin sklad, Adin štipendijski sklad, Športnik sem in Polna šolska torba so združili pod ime Eno srce.

Že peto leto zapored so z Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) izvedli dobrodelni teden in nastopili v oddajah Tednik, Infodrom, Dobro jutro in drugih. Zbrana sredstva v višini 101.326,66 evrov so tokrat namenili kampanji Eno srce. S programom Pomežik soncu so brezplačne počitnice omogočili 10.414 otrokom. Skupaj z dobrodelnim društvom Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki so lani za deklico Laro zbrali sredstva v višini 55.178 evrov, s čimer so ji omogočili operacijo v ZDA, so še navedli.

Od začetka epidemije so se zavzemali tudi za prednostno odprtje izobraževalnih ustanov, začeli so pobudo Dnevi brez zaslonov za zmanjšanje uporabe digitalnih naprav ter predlagali dvig starosti za prehod meje brez PCT pogoja na 18. let. Ostro so obsodili tudi dogodke v povezavi s protestom mariborskih dijakov, ki so zahtevali odprtje šol.

ZPMS tudi letos nadaljuje programe Nacionalni otroški parlament, Pomežik soncu, Evropa v šoli, Mladi raziskovalci zgodovine in z akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe. Med 15. in 22. majem bodo organizirali dejavnosti v sklopu programa Teden družine, med 3. in 9. oktobrom pa v sklopu programa Teden otroka. Dobrodelni teden z RTVS bo letos v zadnjem tednu decembra.

V sklopu festivala Junij v Ljubljani bo potekal dobrodelni koncert Dan za rock z Rock mulčki, 11. junija pa Dan odprtih vrat tabora za otroke in mladostnike DPM Mojca v Dolenjskih toplicah. Organizirali bodo tudi Neresno olimpijado in Levkov živžav v Mariboru konec avgusta ter druge dogodke, so še sporočili iz zveze.

P.T., STA