Prenovljeni prostori ptujske OŠ Mladika so odprti

0
399
Ptuj, OŠ Mladika. Slovesno odprtje prenovljene Osnovne šole Mladika. (Foto: Mestna občina Ptuj)

Ptujska županja Nuška Gajšek je skupaj z ravnateljem Bogomirjem Širovnikom opoldne slovesno odprla novo jedilnico in ostale prenovljene prostore Osnovne šole Mladika. Projekta obnove in energetske sanacije so se sicer lotili v dveh fazah, celotna investicija pa je bila vredna dobrih 2,5 milijona evrov.

 

Novembra 2020 zaključena prva faza je bila namenjena prizidku ter rekonstrukciji skupaj z energetsko sanacijo objekta v skupni vrednosti nekaj več kot 950.000 evrov. Takrat so med drugim poskrbeli za nov ogrevalni sistem in rekonstrukcijo kotlovnice na Čučkovi 7, toplotno izolacijo, zamenjavo oken in prezračevanje mansarde ter sanacijo vodovoda, kanalizacije in sanitarij.

Gradbeno-obrtniška in instalacijska dela ter dobavo in montažo tehnološke opreme je opravilo na razpisu izbrano podjetje Tames, omenjena dela pa je z 145.000 evri sofinanciral kohezijski sklad, šolsko ministrstvo pa je dodalo še nekaj več kot 25.000 evrov. Z omenjenimi deli so zmanjšali porabo energije ter posledično znižali obratovalne stroške.

Z drugo fazo so začeli aprila lani, ta pa je obsegala prizidek jedilnice, ureditev kleti, v katero so umestili novo avlo s centralnimi garderobami, ter preostala dela v obstoječem objektu in ureditev zunanjih površin.

Kot je povedal ravnatelj Širovnik, so z investicijo zagotovili ustrezne infrastrukturne pogoje za izvajanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti v skladu z veljavnimi zakonskimi normativi in standardi.

“Nova, večja jedilnica omogoča malico v dveh skupinah, delilna linija poteka v jedilnici, sočasno pa se lahko uporablja tudi kot večnamenski prostor. Z investicijo smo zagotovili tudi nove prostore za hišnika, uredili pralnico, garderobne prostore za kuhinjsko in tehnično osebje, uredili centralne garderobe za osem oddelkov za učence nižje stopnje, sanitarije in tuš za kuhinjsko osebje,” je naštel Širovnik.

Za gradbena dela v višini skoraj 1,6 milijona evrov je poskrbelo Cestno podjetje Ptuj, za kar je ministrstvo za izobraževanje prispevalo polovico denarja. Županja Nuška Gajšek je ob odprtju izrazila veselje, da lahko učenci po toliko letih malicajo v jedilnici, kakršno si zaslužijo, kuharji pa pripravljajo jedi v prostorih, ki se za današnji čas spodobijo.

“Vesela sem, da smo uspeli prenoviti prostore, na katere so v šoli čakali desetletja. Radi rečemo, da na mladih svet stoji, zato je prav, da jim omogočimo, da v ta svet stopajo in znanje pridobivajo v zanje primernih prostorih in v primernih pogojih,” je še dodala Gajškova.

J.S., STA