V Ribnici so odprli novozgrajeni kolesarski poligon

0
395
(Foto: Občina Ribnica)

Občina Ribnica je na robu Obrtne cone Ugar zgradila kolesarski poligon, t. i. pumptrack, ki naj bi bil največji tovrstni poligon v državi. Odprli so ga s tekmo, ki je štela tudi za državni pokal Pumpaj Slovenija. Ob tem so izvedli tudi program za najmlajše Grbine so fine in dobrodelni program En krog za razvoj.

V okviru programa Grbine so fine so se najmlajši otroci (od štiri do osem let) preizkusili na spretnostnem poligonu v sedmih kolesarskih izzivih. Nekoliko starejši otroci (od devet let naprej) pa so se udeležili male pumptrack kolesarske šole, kjer so pod strokovnim vodstvom inštruktorjev Kolesarske zveze Slovenije spoznali, kako varno uporabljati pumptrack poligon in postati odličen kolesar. Na voljo je bila tudi brezplačna izposoja BMX koles.

V tekmi za državni pokal so se pomerili starejši. Samo tekmovanje je bilo sestavljeno iz kvalifikacij, na katerih so se najhitrejši tekmovalci uvrstili na osrednje tekmovanje, kjer so se med seboj pomerili v izločilnih dvobojih v vožnjah na čas.

Z dobrodelno akcijo En krog za razvoj si na poligonu v času dogajanja izvedli dobrodelno kolesarjenje.

Poligon se razteza na skupno 1560 kvadratnih metrih površine, od česar je same asfaltne površine z grbinami 699 kvadratnih metrov. Uporabnikom sta na voljo dva poligona – manjši, namenjen najmlajšim obiskovalcem in začetnikom, ter večji, namenjen starejšim in izkušenejšim. Pozneje bodo ob poligonu uredili še ostale vsebine, ki bodo omogočale druženje.

Za nekaj manj kot 50.000 evrov je poligon zgradilo na razpisu izbrano podjetje Alliance, ki ima bogate izkušnje z urejanjem tovrstnih poligonov, saj so jih do zdaj uredili že več kot 100, med drugim v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem.

J.S., STA