(VIDEO) Marijino mesto: »Rada bi videla sonce,« prosi deklica iz jeklarne Azovstal v Mariupolu

0
742
Želim si domov, rada bi videla sonce (Foto: printscreen Youtube Azov media)

Ženske in otroci, ki se skrivajo v zakloniščih v velikanski jeklarni v Mariupolu, ki je še zadnja trdnjava ukrajinskih branilcev južnega pristaniškega mesta, so v videoposnetku, objavljenem v soboto, povedali, da želijo ven in da jim zmanjkuje hrane.

 

Videoposnetek je objavil bataljon Azov, ki ima ključno vlogo pri obrambi Mariupola. Tiskovna agencija Reuters je objavila videoposnetek, a pojasnila, da ni mogla preveriti, kje in kdaj je bil video posnet. V videu je omenjeno, da so nekateri v zaklonišču že od 25. februarja, nekateri začetka marca, nekateri so prišli aprila.

Celoten posnetek, sicer brez podnapisov, si lahko ogledate tukaj:

Posnetek prikazuje vojake, ki prinašajo hrano za civiliste, ki se skrivajo v jeklarni Azovstal. Ženska, ki ima v naročju otroka, pove, da jim zmanjkuje hrane: »Resnično si želimo domov«.

Čeprav je ta teden Moskva izjavila, da ne bo poskušala zavzeti jeklarne in jo bo samo blokirala, jo je zadnje dneve napadala z zračnim bombardiranjem. Po podatkih ukrajinskih oblasti je v tovarni skupaj z vojaki, ki jo branijo, več kot 1.000 civilistov.

Na videoposnetku govori tudi fant, ki je v jeklarni že dva meseca: »Želim videti sonce, ker smo tukaj vedno v temi. Naj zmaga Ukrajina, da bomo lahko živeli v miru.«

Rad bi šel domov in videl svoje domače. (Foto: printscreen Youtube Azov media)

Video prikazuje ženske v uniformah jeklarne. Ena od njih je povedala, da se skriva v njej že od 27. februarja, le nekaj dni po ruski invaziji. »Prišla sem, ker je tukaj bolj varno kot doma«.

Kmalu ne bomo imeli več hrane. (Foto: printscreen Youtube Azov media)

Azovstal ruske sile še naprej bombardirajo in raketirajo.

Pesem ukrajinske rock skupine Okean Elzy Mesto Marije je posvečena Mariupolu:

Rock skupina Okean Elzy je nastala leta 1994 v Lvivu v Ukrajini. Vodja in glavni vokalist skupine je Svjatoslav Vakarčuk.

Ruske sile oblegajo in bombardirajo Mariupol že od začetka invazije. Mesto, v katerem je pred ruskim napadom živelo več kot 400.000 prebivalcev, je danes v ruševinah. Pomočnik župana Mariupola je izjavil, da tudi nov poskus evakuacije civilistov v soboto ni uspel.

Spodaj si lahko ogledate včerajšnji posnetek iz jeklarne Azovstal iz Mariupola (bila je velika noč):

Razmere v Azovstal so grozljive. Zmanjkuje hrane, plenic za najmanjše otroke ni, zato jih oblačijo v hlačke, zlepljene iz plastičnih vrečk, perilo, ki ga uspejo oprati, se slabo suši.

“Prosim, ustavite agresijo Ruske federacije!” prosi ženska na koncu posnetka.

Piše: Jože Jan, L.K.

Vir: Reuters, Združeno kraljestvo, Azov media, Okean Elzy