UNICEF: Cepiva vsako leto rešijo 3 milijone otroških življenj

0
536
(Foto: Pixabay)

Sklad Združenih narodov za otroke UNICEF je to nedeljo, pred začetkom Svetovnega tedna cepljenja, izjavil, da cepiva vsako leto rešijo 3 milijone otrok in da so dvesto let po svojem nastanku rešila več življenj, kot katera koli druga medicinska inovacija.

 

Trenutno obstajajo varna in učinkovita cepiva za več kot 25 bolezni, v zadnjih dvajsetih letih pa je bilo cepljenih več kot 1,1 milijarde otrok. Vsekakor UNICEF opozarja, da v sedanjosti še vedno 23 milijonov otrok nima potrebnih cepiv in zato niso zaščiteni pred številnimi boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti, kot otroška paraliza ali ošpice.

»Ti otroci živijo tudi v izrednih razmerah, na osamljenih območjih ali v neformalnih naseljih, zato so še bolj ranljivi,« je izjavila Blanca Carazo, vodja UNICEF-a v Španiji.

UNICEF je največji ponudnik cepiv za otroke v več kot 100 državah in dobavlja cepiva za 45% vseh otrok, mlajših od pet let na svetu.

»Zadnji dve leti sta nas naučili, da mora uspešen zdravstveni sistem zaščititi vse otroke,« je izjavila izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell, ter dodala, da je najboljši način, da si svet opomore od te pandemije in se pripravi na prihodnje nujne zdravstvene razmere –  vlaganje v močnejše zdravstvene sisteme, osnovne zdravstvene storitve in cepiva za vsakega otroka.

Svetovni teden cepljenja, ki poteka vsako leto v zadnjem tednu aprila, vodi Svetovna zdravstvena organizacija (WH) in združuje globalne partnerje za spodbujanje uporabe cepiv za zaščito ljudi vseh starosti. Letošnje geslo je »Long Life for All« in želi pokazati pomen cepljenja skozi vse življenje.

Jože Jan

Vir: Europapress, Španija