Navdihujoča zgodba mladega slepega fanta, ki mu je uspelo ustvariti milijonsko podjetje

0
390
(Foto: posnetek zaslona YouTube)

V Indiji bodo posneli film o življenju Srikantha Bolle, mladega ustanovitelja podjetja v vrednosti 65 milijonov dolarjev in o njegovem boju za pravico izobraževanja.

Srikanth Bolla se je rodil revnim in nepismenim staršem, ki sta pa slepega sina neizmerno ljubila in ga v vsem podpirala.  Od šestih let je Srikanth vsak dan prehodil kilometre dolgo pot do šole na podeželju. Po blatni poti ga je vodil brat. Ko je dopolnil 8 let sta starša zanj dobila mesto v internatu za slepe otroke v 400 kilometrov oddaljenem mestu Hyderabad. Naučil se je plavati, igrati šah in kriket z žogo, ki je oddajala zvoke. »Potreboval sem samo roko in uho,« pravi Srikanth. Užival je v šoli, vendar se je začel spraševati tudi o svoji prihodnosti. Vedno je sanjal, da bi postal inženir. Za to bi moral študirati matematiko in naravoslovje, vendar mu šola tega ni odobrila z utemeljitvijo, da je to nezakonito: šola slepih učencev ni smela poučevati naravoslovja in matematike.

Srikanth je tedaj vložil tožbo na višje sodišče indijske države Andhra Pradesh in zahteval spremembo zakona o izobraževanju. Ko so za njegovo zgodbo zvedeli v drugi šoli, so Srikhanta povabili k njim. Sprejeli so ga z odprtimi rokami. Po šestih mesecih je tudi sodišče odločilo, da lahko slepi študirajo matematiko in naravoslovje.

Srikhant je državno javno šolo uspešno končal in na izpitih v matematiki in naravoslovju dosegel 98/100. Želel se je vpisati na univerzo, a ga prestižne indijske inženirske fakultete niso sprejele. Srikhant se ni vdal in se je prijavil na univerze v ZDA. Prejel je pet ponudb in izbral Univerzo MIT v Massachusettsu, kjer je postal prvi mednarodni slepi študent.

V ZDA je prišel leta 2009. Začetek ni bil lahek: »Ekstremni mraz je bilo prvo presenečenje, saj nisem bil vajen tako mrzlega vremena. Tudi hrana je imela drugačen okus. Prvi mesec sem jedel samo krompir in ocvrti piščanec,« je povedal v intervjuju. Toda kmalu se je prilagodil. »Čas na MIT je bil najlepše obdobje mojega življenja. Z vidika akademske strogosti je bilo težko, a invalidske službe univerze so me vedno podprle,« je dodal.

Med študijem je Srikhant ustanovil neprofitno organizacijo »Samanvai Center for Children with Multiple Disabled« za izobraževanje invalidne mladine v indijskem mestu Hyderabad. Z zbranim denarjem je tam odprl tudi knjižnico za slepe.

Po dokončanem univerzitetnem študiju so mu ponudili različne službe, vendar se je odločil, da se vrne v Indijo. »V življenju sem se moral močno boriti za vse. Ugotovil sem, da izobraževanje nima smisla, če pozneje ni možnosti zaposlitve za invalide. Zakaj ne bi ustanovil lastnega podjetja in zaposlil invalidov?« je pomislil.

Srikanth se je leta 2012 vrnil v Hyderabad in ustanovil Bollant Industries. Podjetje izdeluje okolju prijazne izdelke, kot embalaža iz valovitega kartona iz odpadlih palmovih listov. Podjetje zaposluje čim več invalidov. Pred pandemijo so invalidi predstavljali 36% 500-članske delovne sile podjetja.

Film o življenju 30-letnega Srikantha se bo začel snemati julija. Bolla upa, da bodo ljudje nehali podcenjevati invalide. »Ko me ljudje srečajo, sprva mislijo: ubogi, on je slep, kako žalostno. Toda v trenutku, ko spoznajo kdo sem in kaj delam, se vse spremeni,« je zaključil.

Piše: Jože Jan

Vir: BBC, Združeno kraljestvo