Nemčija: Šole odprte – zakaj?

0
466
(Photo: STA / Dpa)

Število okužb s koronavirusom v šolah in vrtcih v Nemčiji je visoko, previsoko. Vendar se zdi, da politikom za to skoraj ni mar. Marco Müller pravi, da je to milo rečeno malomarno.

 

V Nemčiji so okužb med otroki, starimi od 5 do 14 let, zelo veliko. Razmere v šolah in vrtcih so takšne, kot so, prav zaradi delovanja ali nedelovanja odraslih.

V vsakem primeru nihče ne more trditi, da je presenečen nad ravnmi, ki jih je dosegel peti val. Če je edini ukrep za zaščito otrok ohlapna zahteva po nošenju obraznih mask in zahteva po občasnem prezračevanju učilnice, se zdi jasno, da je treba storiti več. Uradno naj bi bilo za zaščito pred koronavirusom treba prezračevati vsakih 15-20 minut po 5 minut. Vprašajmo otroke, kako pogosto se to dogaja v njihovih šolah. Zračnih filtrov ali vsaj semaforjev CO2, ki sprožijo alarm, če je zrak prenasičen, v večini šol ne poznajo.

Maska da, maska ne

Kaj pa ukrep nošenja maske? Prišel je prepozno in se ne izvaja, kot bi se moral. Primer iz prakse: v osnovni šoli 25 otrok v maskah sedi brez fizične razdalje, vendar le do začetka odmora za zajtrk. Nato vsi snamejo maske ter jedo in pijejo. Nato si jih ponovno nadenejo in pouk se nadaljuje.

Med potnimi urami športa morajo maske ostati na glavi, med urami plavanja pa že v garderobi izginejo. Seveda jih nihče ne nosi, ko je v bazenu ali ko se ponovno obleče, in se ponovno pojavijo šele v učilnici. Ali je na vrhuncu pandemije tako nujno ohraniti pouk plavanja?

V vrtcih ni treba nositi maske, kar je smiselno. Vendar pa ni razumno, da nekateri vrtci sploh ne testirajo okužb. Številni starši izvedo, da virus kroži v vrtcih, ko jih prosijo, naj ne vodijo otrok v vrtec, ker je polovica vzgojiteljic na bolniškem dopustu zaradi okužbe.

Protest otrok

Ker jim nihče ne pomaga, ali bolje povedano jih ne poslušajo, se študentje zdaj poskušajo rešiti sami: sredi prejšnjega tedna so sprožili peticijo #WirWerdenLaut -povzdignili bomo svoj glas-, v kateri zahtevajo, da se rešitve težav, ki jih povzroča pandemija, iščejo skupaj z njimi, namesto da se o njih odloča brez posvetovanja z njimi. Zahtevajo zračne filtre, manjše razrede, boljše testiranje na virus, hitro posredovanje rezultatov testov in ukinitev obveznega obiskovanja pouka. Družine se morajo same odločiti, ali je šola varen kraj ali pa je bolje, da otroci obiskujejo spletni pouk. Vse zahteve so razumne. Nič čudnega, da je peticijo v manj kot tednu dni podprlo že 130.000 ljudi.

Vendar pa je trezno, da v času pandemije najbolj smiselnih predlogov ne dajejo politiki, vzgojitelji, starši ali skrbniki, temveč otroci in mladi. Res je, da se večkrat poudarjajo psihološki učinki odsotnosti osebnega pouka, vendar so se priprave na sprejem študentov lani poleti komajda začele. Postavlja se vprašanje, zakaj ni bilo takšnih priprav.

Tako ostaja odprt sum, da morajo šole ostati odprte za vsako ceno, da lahko starši hodijo v službo, zaslužijo denar in plačujejo davke, tj. da sistem deluje. Cena vsega tega je okužba najmlajših, ne glede na to, da večinoma trpijo zaradi blagih simptomov. Ali je odgovorno, da se jim to zgodi? Peticija #WirWerdenLaut je že dala odgovor.

Piše: Damijan Ahlin

Vir: Deutsche Welle