Dolina Soče: Pohodniško – gurmanski prehod v jesen

0
471
Dolina reke Soče. (Foto: STA)

Tradicionalni Festival pohodništva in Jestival – festival okusov in umetnosti v Dolini Soče sta se zaključila 3. oktobra, postregla pa sta s pestro paleto doživetij za vse okuse. Festival pohodništva, eno največjih slovenskih praznovanj aktivne jeseni, je poskrbel, da so se obiskovalci na vodenih pohodih naužili alpskega zraka in razgledov na smaragdno Sočo. Štiritedensko dogajanje je pospremil festival Jestival okusov in umetnosti, ki je obiskovalce kar dva tedna razvajal z okusnimi jesenskimi meniji.

 

»Pohodništvo je postalo ena najbolj popularnih oblik preživljanja prostega časa in Festival pohodništva vsako leto preseže pričakovanja obiskovalcev. Naslednji dve leti bo glavna tema promocije Slovenije »outdoor«, zato lahko pričakujemo še več pohodnikov, ki se jih vsi zelo veselimo, jestival pa je glavni festival lokalnih okusov v Dolini Soče, ki pospešeno vstopa na gurmanski zemljevid sveta. V naši dolini imamo tudi dve Michellinovi zvezdici, kar dokazuje, da so naši gostinci na pravi poti. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec. Ker pa je ljubezni več vrst, z Jestivalom in Festivalom pohodništva združujemo ljubezen do gora in dobre hrane.« je prepričan Viljam Kvalič, direktor Turizma Doline Soče.

Okusi Doline Soče in Kobarida: S planin in vrtov, iz rek in gozdov na krožnike

Sedem kulinaričnih mojstrov iz Kobarida in okolice je postreglo s posoškimi gurmanskimi poslasticami, med katerimi niso manjkale zvezde stalnice – kobariški štruklji, postrv in slastni siri. Dva tedna so vsak dan razvajali obiskovalce z gurmanskimi meniji. Tradicija, začinjena s sodobno kreativnostjo kuharskih mojstrov, povezanih v Kobariški gastronomski krog, je že od začetka vodilo Jestivala okusov in umetnosti. Dolina Soče, ene najlepših alpskih rek na svetu, je večni navdih za vse, ki so v njeni bližini. Kuharji prisegajo na filozofijo »nič kilometrov« ali »z vrta na krožnik«. Vse sestavine, ki jih uporabljajo, najraje najdejo kar na domačem vrtu, v reki, gozdu ali pri sosednji kmetiji.

»Letos smo Jestivalsko dogajanje razdelili na dva dela. Kulinarični se je odvijal v sklopu Jestivalskih menijev pri lokalnih gostinskih ponudnikih, umetnost pa smo predstavili v sklopu jestivalske tržnice s ponudniki lokalnih pridelkov in izdelkov Po prejetih odzivih lahko povemo, da je Jestival odlično uspel,« je povedala Andreja Jurkovič iz Turizma Dolina Soče.

Okuse, ki jih navdihujejo najboljše sestavine med Alpami in Mediteranom, so obiskovalci lahko začutili v dobrotah restavracije Topli val. V Hiši Polonka so poskrbeli za pristne lokalne jedi, kot so tolminski sir, frika in kobariški štruklji. Vonj po tradicionalnih posoških jedeh, pripravljenih po receptih babic, pa je mamil v Gostišču Jazbec. Kobariške štruklje ste lahko okusili tudi v Gostilni pri Konfinu, v Jelkinem hramu v Drežnici pa so postregli z malo drugačnimi, tistimi drežniškimi. Izpod Matajurja prihajajo lokalne dobrote, siri in mesnine, ki so polnili Jestivalski meni Turistične kmetije Jelenov breg pod Matajurjem, z lokalno zelenjavo in jagnjetino iz lastne ekološke kmetije pa so brbončice razveseljevali v restavraciji Postaja Poljana.

Pisano festivalsko dogajanje je v soboto, 2. oktobra, že tradicionalno popestrila tako imenovana Jestivalska tržnica, ki je za en dan postala trgovinica lokalnih izdelkov in razstava lokalnih umetnin.

Zvezda Jestivala – kobariški štrukelj

Glavna zvezda Festivala okusov in umetnosti ostajajo znameniti kobariški štruklji. Kraljevali so na krožnikih, tako pri ponudnikih menijev kot na Jestivalski tržnici. Rečemo lahko le »kapo dol« iznajdljivim prednikom, ki so tako rekoč iz nič ustvarili tako božansko jed. Danes ima vsak kobariški štrukelj svoj podpis, saj ga vsaka kobariška gospodinja pripravi na svoj način in se nanj »podpiše« z odtisom prsta v sredino štruklja.

Najlepši razgledi: Pohodniška doživetja med gorami in smaragdno reko

(Foto: Marco Verch / Flickr)

Kar štiri vikende so obiskovalci lahko občudovali lepote Doline Soče pod vodstvom izkušenih vodnikov, s katerimi so odkrivali njene skrite in znane poti. Festival pohodništva je že tradicionalno zaznamoval odličen program organiziranih pohodov vseh težavnostnih stopenj, v katerih so uživale tako družine kot zahtevnejši hribolazci. Od lahkotnih sprehodov ob smaragdnih tolmunih Soče in Tolminke do zahtevnejših vzponov v kraljestvo Julijskih Alp. Spet se je pokazalo, da je najlepši čas za aktivna doživetja jesen, ko se narava odene v odtenke rumene in rdeče.

David Štulc Zornik iz Turizma Dolina Soče dodaja: »Festival pohodništva je imel zopet bogato paleto pohodov – po celotni Dolini Soče se jih je zvrstilo preko 20. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, kar se je poznalo pri dobrem obisku.«

Piše: N.M.