Raziskava: Izraelska blokada Gaze s posledicami za duševno zdravje palestinskih otrok

0
417
(Foto: EPA)

Po 15 letih izraelske blokade palestinskega območja Gaze, kjer vlada islamistično gibanje Hamas, visoko ceno plačujejo predvsem otroci, ki predstavljajo skoraj polovico prebivalstva. Štirje od petih otrok v Gazi pravijo, da živijo z depresijo, žalostjo in strahom, kažejo izsledki raziskave, ki jo je danes objavila organizacija Save the Children.

 

Izrael je blokado Gaze uvedel junija 2007, potem ko so pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas prevzeli nadzor nad to gosto naseljeno palestinsko enklavo, kjer živi dva milijona ljudi, s čimer so Palestince odrezali od ostalih palestinskih ozemelj. Izrael in Egipt še naprej močno omejujeta pretok ljudi in materiala v območje Gaze in z nje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko Hamas obeležuje 15 let vladavine v Gazi, prebivalci tega območja ob Sredozemskem morju, ki meji na Izrael in Egipt, ostajajo izolirani in obubožani v senci boja za oblast z rivalsko frakcijo Fatah in izraelske blokade.

Poleg fizične škode, ekonomskega pomanjkanja in pomanjkljivega dostopa do osnovnih storitev, kot je zdravstvena oskrba, se je blokada negativno odrazila zlasti na duševno zdravje otrok in mladih, izhaja iz danes objavljene raziskave Save the Children.

Pokazala je, da se je duševno počutje otrok, mladih in njihovih skrbnikov v času od podobne raziskave leta 2018 dramatično poslabšalo, pri čemer se je število otrok, ki poročajo o čustveni stiski, povečalo s 55 na 80 odstotkov. Te ugotovitve znova kažejo, da ohranjanje trenutnega statusa quo negativno vpliva na dobro počutje otrok in upanje na boljšo prihodnost, so opozorili pri človekoljubni organizaciji s sedežem v Londonu.

Poročilo z naslovom “Ujeti” je med drugim ugotovilo tudi, da je več kot polovica otrok v Gazi razmišljala o samomoru, trije od petih otrok pa se samopoškodujejo.

Zdaj je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da izraelska vlada odpravi blokado Gaze in da lokalne oblasti, mednarodna skupnost in donatorji podprejo hitro krepitev služb za zaščito otrok in duševno zdravje prizadetih, so opozorili pri Save the Children.

V zadnjih 15 letih so se otroci na območju Gaze ob trajajoči blokadi med drugim soočili z več primeri stopnjevanja nasilja in pandemijo covida-19. Otroci predstavljajo skoraj polovico dvomilijonskega prebivalstva Gaze, pri čemer jih več kot 800.000 “nikoli ni poznalo življenja brez blokade”, so opozorili pri organizaciji.

Izrael sicer vztraja, da je blokada potrebna za zaščito izraelskih državljanov pred Hamasom, ki so ga številne zahodne države uvrstile na seznam terorističnih skupin, ob tem navaja AFP.

J.S./ STA