(GENOCID) Rusija vozi ugrabljene ukrajinske otroke v Dagestan in Krasnodarsko regijo

0
323
"Skupaj za vedno!" piše na plakatu ob obletnici aneksije Krima Rusiji. Rusi bi z deportacijam otrok iz Ukrajine v Rusijo radi uničili njihovo ukrajinsko identiteto. (EPA-EFE/Anatoly Maltsev)

Piše: C. R., UNIAN

Ruska federacija še naprej ugrablja ukrajinske otroke. Nekdanji ukrajinski predsedniški komisar za pravice otrok Mykola Kuleba je za Espresso povedal, da okupatorji prisilno deportirajo mladoletnike v Dagestan in Krasnodarsko regijo. Tudi druga ozemlja Ruske federacije sprejemajo deportirane mladoletnike iz Ukrajine.

»Rusija izvaja genocid nad ukrajinskimi otroki. Okupatorji ugrabljajo in prisilno deportirajo naše otroke. Okupatorji še naprej množično odvažajo ukrajinske otroke z zasedenih ozemelj na ozemlje Ruske federacije. Družine obveščajo, da otroke odvažajo v oddaljena mesta v regiji Herson in na Krim. Obstajajo pa tudi informacije, da so otroke odpeljali v Dagestan in Krasnodarsko pokrajino,« je dejal Kuleba.

Rusi deportirajo otroke iz Ukrajine v Rusijo  v velikem številu. Med metodami, ki jih uporabljajo, so tudi igranje na paniko prebivalcev na začasno zasedenih ozemljih in vzpostavljanje lastnih pravil na teh ozemljih. Cilj vsega tega je uničiti ukrajinsko identiteto.

»Govorimo o stotinah in tisočih ukrajinskih otrok z zasedenih ozemelj. Rusi skušajo izrabiti napovedano ukrajinsko protiofenzivo, da bi čim več ukrajinskih otrok odpeljali na rusko ozemlje. Otroke vozijo v različne dele Rusije, kjer so prazne hiše. Okupatorji naše otroke pošiljajo v ruske šole, da bi jih rusificirali. Strategija Rusov deluje tako, da uničuje ukrajinsko identiteto,« je poudaril Kuleba.

Ukrajinski parlamentarni varuh človekovih pravic Dmytro Lubinets je dejal, da bi lahko ZN ne le izrazili zaskrbljenost nad dejanji Rusije pri deportaciji ukrajinskih otrok, ampak tudi ukrepali, da se to ne bi več ponovilo. Ukrajina želi, da bi organizacija vzpostavila učinkovit mehanizem za preprečevanje takšnih dejanj Rusije.

OVSE je v začetku maja dokazala, da ruski okupatorji deportirajo ukrajinske otroke. V poročilu je bilo navedeno, da Rusija očitno krši človekove pravice.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je med nedavnim obiskom v Vatikanu papeža pozval, naj pomaga pri vrnitvi ugrabljenih ukrajinskih otrok in v pogovoru s papežem poudaril ta problem.