41. festival idrijske čipke: Razstave in spremljevalni program

0
325
Idrija, Trg sv. Ahacija. Festival idrijske čipke. Državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. (Foto: STA)

V Idriji je ta konec tedna potekala že 41. izvedba Festivala idrijske čipke, ki je letos potekal pod sloganom rEVOLucija, organizatorji so v ospredje postavili (r)evoloucijo idrijske čipke oziroma njen razvoj s poudarkom na ženskah, ki so idrijsko čipko ponesle v svet. Na ogled so bile številne razstave in bogat spremljevalni program.

Festival se je začel že v petek, ko so na otvoritveni slovesnosti skozi dramske nastope prikazali pomembne ženske zgodovine in sedanjosti klekljanja na Idrijskem. Kot je povedala direktorica festivala Valerija Božič je bila otvoritvena slovesnost malo drugačna, kot se za rdečo nit festivala spodobi.

Obiskovalci so si lahko tekom festivala ogledali pester nabor razstav, Pri Črnem orlu so na primer razstavljale klekljarice iz italijanskega mesta Novedrate ter iz Lepoglave ter Splita iz Hrvaške. V Galeriji Magazin so gostovale sviloprejke, v prostorih Čipkarske šola Idrija čipke razstavljajo učenke in učenci šole, v domu upokojencev pa gostuje Klekljarsko društvo Marjetica iz Cerknega.

Vrhunec festivala pa je bil za številne klekljarice odprtje jubilejne razstave ob 20-letnici Društva klekljaric idrijske čipke v Razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu. Razstavljen je tudi klekljan prt s premerom 1,8 metra, ki je sestavljen iz 28 delov. V Mali galeriji so si lahko obiskovalci ogledali umetniška dela Nandeta Rupnika.

V centru Idrije je bilo v soboto ves dan živahno, pripravili so tudi program za otroke, kulinarično razvajanje, različne delavnice, vse skupaj pa je zvečer zaokrožil veliki glasbeni koncert s skupino Siddharta, nastopil pa je tudi Marko Hatlak z bandom ter Greg Even z gosti Jacuzzy Kral in Lea Cok. Praznično pa je bilo tudi za članice Društva klekljaric idrijske čipke, ki so ob 20-letnici delovanja pripravile slavnostno akademijo, na kateri so podelili tudi posebna priznanja.

Danes pa je potekal zaključni dan festivala, obiskovalcem so bile še vedno na ogled razstave, odvijal se je tudi pester spremljevalni program, poleg tega pa je danes potekalo državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. Festival bodo zaokrožili z razglasitvijo najlepše čipke po izboru obiskovalcev, podelitvijo zahval učenkam in učencem ob zaključku izobraževanja v čipkarski šoli Idrija in razglasitvijo najboljših na tekmovanju iz znanja klekljanja.

C. R., STA