Sejem otroških knjig v Bologni: Kot častna gostja bo nastopila Slovenija

0
327
Knjige (Foto: Xinhua / STA)

Ob prihajajočem knjižnem sejmu, ki bo med 8. in 11. aprilom potekal v Bologni, so pri založbah Mladinska knjiga, KUD Sodobnost International, Miš in Morfem  spregovorili o tem, kaj si od njega obetajo, kako se pripravljajo na nastop ter kako vidijo trenutno stanje slovenskega prostora ilustratorstva v svetu knjig in umetnosti.

 

Na mednarodnem sejmu otroških knjig v Bologni, kjer bo kot častna gostja nastopila Slovenija, se bo na nacionalni stojnici predstavila večina slovenskih založnikov, ki izdaja knjige za otroke in mladino. Založbi Mladinska knjiga in Morfem bosta imeli tudi samostojni stojnici, je povedala direktorica Javne agencije za knjigo RS (JAK) Katja Stergar in dodala, da so zaradi povečanega interesa slovenskih založnikov nacionalno stojnico povečali in omogočili prostor tudi založbam KUD Sodobnost International, Muck Blažina, Pivec, Zala, Malinc, Miš in Sanje.

Slovenska ilustracija navdušuje doma in v tujini

Slovenski ilustratorski prostor se ponaša z dobrimi izdajami, ki ponujajo različne žanre in stile, od otroških knjig, stripov in plakatov do digitalnih umetniških del. Njegova kvaliteta se kaže v izvirnosti, raznolikosti, estetiki in globini izražanja. Mnogi slovenski ilustratorji se uveljavljajo tudi na mednarodnem prizorišču, kjer s svojim delom navdušujejo strokovne žirije. Tam avtorji prejemajo nagrade in so vključeni v kurirane razstave, antologije ter revialne izdaje, so povedali pri Mladinski knjigi. Založba KUD Sodobnost International je še omenila prednost prostih rok pri izdaji knjig, ker je trg majhen in so izidi odvisni tudi od subvencij. Tega pri založbah na večjih trgih ni.

Pri založbah KUD Sodobnost International, Miš in Morfem sodelujejo tako z uveljavljenimi ilustratorji kot s tistimi, ki so šele na začetku svoje poti, medtem ko pri Mladinski knjigi mlajši ilustratorji, ki želijo ilustrirati na področju otroške in mladinske literature, najprej začnejo sodelovati z njihovimi leposlovnimi revijami Ciciban in Cicido. Založbe ilustratorja izberejo v sodelovanju z uredniki leposlovnih izdaj in likovno urednico, pri čemer je glavno vprašanje, katere ilustracije bi z besedilom ustvarile najboljšo kombinacijo.

Na razstavni stojnici se bodo prisotni ustvarjalci predstavili širšemu mednarodnemu občinstvu

JAK je imenovala strokovno komisijo za izbor ilustratorjev za razstavo, ki je potem oblikovala nabor ustvarjalcev, ki bodo na knjižnem sejmu udeleženi na razstavi. Pri Mladinski knjigi poudarjajo, da z vsemi 12 izbranimi ilustratorji redno sodelujejo. Založbe pri izbiri zaupajo JAK, drugačnega mnenja pa je založba Morfem, pri kateri menijo, da bi bila skupna izbira ne le pričakovana, ampak tudi smotrna. Trdijo, da ima JAK svoj fokus, svoj izbor avtorjev in ilustratorjev, ki pa v mnogih primerih ni obetajoč izbor in primeren za preboj na tuje trge.

Nastop na stojnici in razstavo svojih ilustratorskih del založbe jemljejo resno, saj se zavedajo odlične priložnosti za predstavitev aktualne slovenske ustvarjalnosti, knjige in ustvarjalcev na področju otroške in mladinske literature širšemu italijanskemu in mednarodnemu občinstvu.

Cilj predstavitve založb na knjižnem sejmu je večplasten. Prizadevajo si promovirati svoje izdaje in avtorje ter pritegniti pozornost bralcev, knjižničarjev in drugih strokovnjakov v knjižni industriji. Z dobrim pristopom lahko ustvarijo zanimanje za svoje knjige in privabijo potencialne kupce, distributerje in poslovne partnerje. Poleg tega je knjižni sejem tudi priložnost za izmenjavo idej ter izkušenj med založniki in strokovnjaki za knjižno industrijo, kar lahko vodi k novim sodelovanjem, inovacijam in poslovnim priložnostim.

Knjižni sejem v Bologni za ustvarjalce predstavlja dobro odskočno desko

Pri Mladinski knjigi so prepričani, da bo slovenska razstava na knjižnem sejmu v Bologni odlična in bo dobro predstavila visoko raven naših ilustracij, s čimer se strinjajo tudi pri KUD Sodobnost International in poudarjajo dobro sodelovanje z italijanskimi založniki, kar potrjuje dejstvo, da so na italijanski trg prodali pravice za 16 svojih knjig. To predstavlja približno desetino vseh njihovih prodaj na tuje trge v zadnjem triletju.

JAK pripravlja pester niz dogodkov; od druženja s pisatelji, razstav v bolonjskih knjižnicah in literarnih delavnic do tematskih okroglih miz. Vse založbe se veselijo knjižnega sejma ter si želijo dobrega nastopa, vidljivosti in mreženja.