ŠKODA: Šola v Osilnici bo v prihodnjem šolskem letu spet zaprla vrata

0
583
OŠ Oslinica (Foto: Facebook)

Podružnična osnovna šola Osilnica bo v prihodnjem šolskem letu znova zaprla svoja vrata, saj za jesen v prvi razred ni vpisan noben otrok, otroci, ki šolo obiskujejo letos, pa bodo odšli v matično osnovno šolo Fara v občini Kostel.

 

Premalo otrok v osilniški občini je po besedah županje Alenke Kovač posledica tega, kar opozarja že vseskozi, to je, da imajo v občini premalo delovnih mest in da se posledično mladi izseljujejo v mesta.

Šola bo po njenih besedah imela učence znova v šolskem letu 2023/2024, ko bi lahko prvi razred začeli obiskovati dve deklici. “Upamo, da nam bodo takrat prisluhnili in šolo znova odprli,” je dejala. Verjame tudi, da se bo v občino do takrat preselila še kakšna družina, pri čemer računa predvsem na nova delovna mesta, ki bodo ustvarjena z odprtjem doma starejših v Osilnici.

Tega se je namreč potem, ko je projekt pred nekaj manj kot 15 leti zastal, odločila dokončati država. V četrtek je vlada projekt uvrstila v načrt razvojnih programov 2022-2025 in mu tako zagotovila tudi financiranje iz proračuna. Temeljno ploščo za dokončanje doma so položili v torek, dela pa naj bi bila končana prihodnje leto.

Osilniško podružnično šolo so zaradi premajhnega števila otrok prvič zaprli v šolskem letu 2016/2017, a je nato vlada po premisleku ugodila predlogu, da jo ohranijo. Pouk v šoli je tako znova stekel po nekaj mesecih, v začetku leta 2017.

J.S., STA