Slovenska šola v Mendozi se je znašla na robu preživetja

0
363
Šola Colegio Esloveno Anton Martin Slomšek v Mendozi. (vir: https://colegioesloveno.wordpress.com/)

Slovenska karitas na pobudo profesorja Naravoslovnotehniške fakultete Primoža Mrvarja, ki ima sorodstvene vezi v Argentini,  prosi za finančno pomoč, da bo slovenska osnovna šola Antona Martina Slomška (AMS) v Medozi lahko še naprej delovala. Argentina je namreč v vse globlji gospodarski krizi, samo obdobju od januarja do oktobra lani je inflacija presegla 170 odstotkov, stanje pa se še poslabšuje.

 

Starši slovenskih korenin ekonomske zaradi krize ne zmorejo več plačevanja šolnine, ki je za enega otroka okoli 50 evrov mesečno, zato je delovanje slovensko-argentinske šole Colegio Esloveno Anton Martin Slomšek v Mendozi ogroženo. Šolo trenutno obiskuje 125 otrok, od teh jih je 100 v osnovni šoli in 25 v vrtcu. Šola obstaja od leta 2011, ko jo je ustanovila fondacija Slo, od tedaj pa jo je obiskovalo 360 učencev, zaključilo pa 80, je poročal časnik Družina. Na šoli je zaposlenih 20 učiteljev in 5 administrativnih in vodstvenih delavcev, šola pa deluje po akreditiranem argentinskem programu, ki je razširjen z več vsebinami in predmeti: slovenski jezik, slovenska kultura, verouk, angleški jezik, glasba oziroma otroški pevski zbor, šport, umetnost in slovenska književnost.

Mesečni stroški šole za najemnine, plače učiteljev, ki znaša 250 evrov, in administracije ter vodstva, plačilo davkov državi, stroške vode, zemeljskega plina, električne energije, telekomunikacij, čiščenja in osnovnega vzdrževanja znašajo okoli 8000 evrov. Slovenska šola v Mendozi prejema finančno pomoč Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je leta 2022 za delovanje šole AMS namenil 6000 evrov, leta 2023 precej več – 11000 evrov, kar pa ni pokrilo nastalih stroškov, razpis za leto 2024 pa je v teku.

V novembru 2023 sem bil štirinajst dni na vseslovenskem srečanju v Mendozi. Med rojaki v Argentini sem občutil toplino, pristno slovensko besedo in iskreno srce. Prizadela me je stiska edine slovenske šole v Južni Ameriki (AMS), ki ji grozi zaprtje. V svojem in njihovem imenu Vas naprošam, da darujete po svoji moči-zmožnosti za ta namen. Velika škoda bi bila, da se srce slovenskega šolstva v Južni Ameriki ustavi,” je dejal Primož Mrvar.

Delovanje osnovne šole v Mendozi v Argentini, ki bo brez vaše pomoči prenehala delovati, lahko podprete z darom na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: SOLA MENDOZA

Sklic: SI00 854

Koda namena: CHAR

BIC banke: LJBASI2X

Darujete lahko tudi preko QR kode:

Iskrena HVALA!

L. K.