Slovenska vlada: Stavka šolnikov je neupravičena in ne bo plačana

0
392
Stavka učiteljev je neupravičena in ne bo plačana. (Foto: Tamino Petelinšek / STA)

Stavka v vzgoji in izobraževanju, zaradi katere se bodo šolska vrata dejansko zaprla neupravičena, nerazumljiva in zato ne more biti plačana iz javnih sredstev, je slovenska vlada zapisala v odgovoru SVIZu, kjer še pravi, da v času, ko so razpisane volitve, ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata.

“Ker je ustavno sodišče zadržalo celo začasno zakonsko podlago za urgentne začasne rešitve v s pandemijo najbolj obremenjenem delu javnega sektorja, so v tem času še toliko manj možne in upravičene trajne rešitve. Kakršnekoli stavke v javnem sektorju v tem predvolilnem času so zato neupravičene in bodo razumljene zgolj kot del politične kampanje v nasprotju z zakonom o volitvah. Takšne stavke tudi ne bodo plačane iz proračuna,” je zapisano v odgovoru vlade na napoved stavke v vzgoji in izobraževanju.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela odgovor na sklep o razglasitvi splošne stavke na področju vzgoje in izobraževanja, ki naj bi se začela 9. marca 2022 ter najave stavke nekaterih sindikatov javnega sektorja za 16. marec. V odgovoru vlade je zapisano, da vlada  ceni delo učiteljev in vzgojiteljev, prav tako kot tudi vse druge poklice. Z vsemi sindikati javnega sektorja se je tudi pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju, in to tudi v predvolilnem času, da bi lahko rešitve uveljavile čim prej na začetku naslednjega mandata, tako da se ne izgubljajo tedni dragocenega časa.

Dokončno besedo o morebitnih izpogajanih rešitvah morata v vsakem primeru imeti novi sestavi vlade in državnega zbora, je še zapisano v odgovoru vlade, ki  za sprejem dodatnih obremenitev javnih financ nima zakonske podlage v obstoječih proračunskih dokumentih.

V odgovoru sindikatom je navedenih še nekaj argumentov, zaradi katerih je stavka šolnikov neupravičena: “Število zaposlenih v izobraževanju se je v zadnjih 20 letih, od leta 2000 do leta 2020, povečalo s 54.500 na 90.000. Obenem se je število mladih do 24. leta starosti v tem istem obdobju zmanjšalo s 610.000 na 515.000. Če je leta 2020 na enega zaposlenega v šolstvu odpadlo 11 otrok, se je ta številka leta 2020 spustila na manj kot šest.”

Poleg tega je vlada med pandemijo covida-19 šolstvu zagotovila znatno pomoč skozi interventne ukrepe, vredne preko 70 milijonov evrov, vrtci, osnovne šole in glasbene šole  pa so od oktobra 2020 do junija 2021 iz izplačil dodatkov zaradi epidemije prejeli skupaj še nekaj več kot 149 milijonov evrov. Vlada je omogočila tudi lažje zaposlovanje za določen čas in vključevanje študentov v pedagoški proces z namenom nadomeščanj, ter za to namenila dodatna sredstva.

V odgovoru sindikatom je še argument, da so se v zadnjih letih povprečne plače v javnem sektorju v letih 2019-2021 povečale za 14,8 odstotka, medtem ko so v istem obdobju v zasebnem sektorju zrasle za 10,8 odstotka. Tu so še predlagane spremembe zakona o dohodnini, ki bi vsem, tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, prinesla višje plače. Zato sindikate vlada poziva, naj zakonske spremembe podprejo.

V odgovoru sindikatom so poudarjena tudi vlaganja v infrastrukturo, kar izboljšuje delovne pogoje zaposlenih in prizadevanja, da bi pouk v kar največji možni meri potekal v šolskih prostorih, celo v zadnjem valu epidemije ob visokih tveganjih okužb. Zato je stavka zaradi katere se bodo šolska vrata brez razloga tokrat dejansko zaprla, neupravičena in nerazumljiva.

J.S., STA