Slovenska zmagovalka prevajalskega tekmovanja EU dijakinja Helena Obid

0
108
(Foto: Pixabay)

Evropska komisija je 8. februarja objavila imena 27 zmagovalcev vseevropskega tekmovanja mladih prevajalcev. Slovenska zmagovalka 17. tekmovanja mladih prevajalcev EU za srednje šole Juvenes Translatores je dijakinja Helena Obid z Gimnazije Jurija Vege v Idriji, ki je prevajala iz angleščine v slovenščino.

 

Prevajalskega tekmovanja, ki je potekalo novembra lani v državah članicah EU, se je udeležilo 3056 dijakov in dijakinj iz 701 srednje šole.

Med 552 možnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov EU so izbrali 155 kombinacij, pri čemer je prevladovala angleščina, med drugim pa so prevajali tudi iz romunščine v švedščino in iz češčine v danščino. Tema letošnjega tekmovanja je bila usmerjena v prizadevanja za spremembe, so zapisali na spletni strani Evropske komisije.

Prevajalci Evropske komisije so izbrali 27 zmagovalcev, in sicer po enega za vsako državo EU, pa tudi 247 dijakov, ki so za svoje prevode prejeli posebno pohvalo.

Podelitev nagrad 27 zmagovalcem oziroma zmagovalkam bo potekala 21. marca v Bruslju.

Namen vseevropskega tekmovanja Juvenes Translatores, ki ga Evropska komisija organizira od leta 2007, je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim omogočiti prevajalsko izkušnjo. Na tekmovanju lahko sodelujejo sedemnajstletni dijaki, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času.

C. R. STA