Španska kraljeva akademija in Microsoft združila moči za spodbujanje uporabe španščine

0
671
(Foto: Microsoft)

S pogodbo s Špansko kraljevo akademijo (Real Academia Española – RAE) bo Microsoft imel dostop do slovarja španskega jezika za uporabo na programu Microsoft 365 in preostalih izdelkih podjetja.

RAE in Microsoft sta objavila sporazum, ki bo krepil in spodbujal pravilno uporabo španskega jezika v digitalnem svetu. Na ta način bo RAE dovolila dostop do slovarja španskega jezika (s približno 375.000 besedami in podatki) Microsoftu, skupno z ustreznimi posodobitvami (letno RAE objavi med 1.000 in 2.000 nadgradenj in pojasnil) za uporabo v Microsoftovih aplikacijah 365, iskalniku Bing in vseh izdelkih, ki so namenjeni izboljšanju preverjanja črkovanja in slovnice ali ustvarjanju modelov prevajanja.

»Ponosni smo, da še naprej združujemo tehnološke inovacije z zaščito in širjenjem španskega jezika. Viri in znanje, ki jih bo RAE delila z nami, bodo služili izboljšanju obravnave španščine v naših izdelkih. Poleg tega bodo usposabljali našo umetno inteligenco,« je izjavil Alberto Granados, predsednik Microsofta v Španiji. Španščina bo tako od sedaj na voljo kot uporabni jezik za tehnološke izdelke, ki se uporabljajo pri umetni inteligenci, do zdaj večinoma v angleščini.

Piše: Jože Jan

Vir: Educacion 3.0, Španija