Stand up for Nuclear: Slovenija – jedrska država

0
288
NEK (Foto: NEK)

Središče Ljubljane je petek gostilo dogodek Stand up for Nuclear, s katerim želijo mladi jedrski strokovnjaki javnosti na poljuden način približati jedrsko energijo in osvetliti nekatere z njo povezane mite. Letos je glavna tema dogodka, ki je del istoimenske mednarodne mreže, Slovenija kot jedrska država.

 

Dogodek, ki poteka četrtič, organizira Mreža mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije. Kot je povedala njena predsednica Tanja Goričanec, želijo javnosti predstaviti prednosti miroljubne uporabe jedrske energije, pri čemer je ena bistvenih ohranjanje narave.

“Tema letošnjega dogodka je Slovenija, jedrska država, pri čemer želimo poudariti vse vidike uporabe jedrske energije; od proizvodnje električne energije pa do uporabe v medicini, na primer za zdravljenje rakavih obolenj,” je dejala.

Med drugim jih bo obiskalo nekaj organiziranih šolskih skupin, pripravili pa so tudi kviz za mimoidoče na temo jedrske energije. “Javnost namreč želimo seznaniti z vsemi vidiki jedrske energije in razbiti mite, poskusili pa bomo tudi odgovoriti na morebitne strahove, ki jih to področje včasih sproži,” je pojasnila.

Jedrska energija bo v luči zelenega prehoda po njenem mnenju nedvomno igrala še pomembnejšo vlogo. Ob tem je izpostavila pomen povezovanja jedrske energije z drugimi nizkoogljičnimi viri.

Z dogodkom Stand Up for Nuclear se mladi slovenski jedrski strokovnjaki pridružujejo mednarodni pobudi, ki vsako jesen z organizacijo javnih dogodkov predstavlja pomen jedrske energije za ohranjanje čistega okolja. Gibanje se je začelo kot enodnevni dogodek, v zadnjih letih pa se je razvilo in razširilo po vsem svetu.

C. R., STA