Talibani ovirajo dekletom dostop do izobraževanja

0
418
(Foto: EPA)

Nevladna organizacija Human Rights Watch je ta teden obsodila talibansko politiko, ki krši pravice in ustvarja ovire za dostop žensk in deklet do zdravstva in izobraževanja.

 

»Talibani so vsilili politike, ki kršijo pravice in so ustvarile velike ovire za zdravje in izobraževanje žensk in deklet, omejile svobodo gibanja, izražanja in združevanja ter mnogim odvzele dohodke zaposlitve,« je izjavila organizacija Human Rights Watch (HRW) skupno z Inštitutom za človekove pravice Državne univerze San José (SJSU).

Humanitarna kriza v Afganistanu je povzročila, da velik del prebivalstva nima dostopa do hrane, vode, stanovanja in zdravstvene oskrbe. Po vzponu islamistov na oblast je prišlo do začasne ustavitve mednarodne pomoči, zvišanja cen, krize likvidnosti in pomanjkanja gotovine.

»Afganistanske žene in dekleta se soočajo s propadom svojih pravic in sanj ter s tveganjem za njihovo osnovno preživetje,« je izjavila Halima Kazem-Stojanović, višja raziskovalka za Afganistan na Inštitutu za človekove pravice SJSU.

Raziskovanje obeh organizacij med ženami južne province Ghazni je pokazalo, da je večina izgubila glavni vir dohodka, potek ko so islamisti ženskam omejili dostop do dela. »Delo so obdržale samo žene v osnovnem šolstvu in zdravstvu, mnogo jih pa zaradi finančne krize ne prejema plače,« piše v poročilu.

Prihod talibanov na oblast je pomenil, da je bil afganistanskim študentkam omejen dostop do srednjega in  visokošolskega izobraževanja, pa  tudi spremembo učnih programov, ker so jih prilagodili islamskim pravilom z večjim poudarkom na veri.

»Narekujejo jim, kaj ženske lahko oblečejo, kako naj potujejo, ločitev služb po spolu in celo kakšne telefone lahko imajo ženske,« obsoja organizacija za človekove pravice.

Prav tako so ženske poudarile, da z izginotjem nacionalne varnostne sile in ministrstva za ženske zdaj živijo bolj negotovo, nekatere pa celo doživljajo »strah, tesnobo, brezup, nespečnost in globok občutek izgube in nemoči.

»Politika talibanov je veliko ženk in deklet spremenila v navidezne zapornice v njihovih domovih,« je zaključila Heather Barr, direktorica HRW.

Vir: Deutsche Welle, Nemčija