ZDA: Vedno manj mladih želi na univerzo

0
651
(Foto: Wikimedia)

Visoke plače v ZDA preprečujejo, da bi mladi nadaljevali študije na univerzi.

 

»Položaj je zelo zaskrbljujoč,« je izjavil Doug Shapiro, vodja raziskovalnega centra National Student Clearinghouse, ko je objavil nove podatke. »Upad vpisov na univerze, ki smo ga videli leta 2020, se je leta 2021 še povečal.« V primerjavi z jesenjo 2019 – zadnji jesenski semester pred pandemijo – se je vpis na dodiplomski študij zmanjšal za 6,6%, kar predstavlja največji dvoletni padec v več kot 50 letih, je dodal Shapiro. »To bi lahko bil začetek generacije študentov, ki dvomijo o vrednosti fakultete same. Menim, da ta situacija ni le povezana s pandemijo.«

Minimalne plače so se znatno povišale, zaradi česar so delovna mesta še posebno privlačna za mlade kot alternativa fakulteti. Po podatkih Urada za statistiko dela, so decembra delavci v gostinstvu dobili 15% višjo plačo kot pred letom dni.

»Za srednješolske maturante je zelo mamljivo, vendar se ne zavedajo, da kratkoročni dobiček zamenjajo za dolgoročno izgubo,« pravi Shapiro. Raziskave že dolgo kažejo, da pridobitev višješolske izobrazbe vodi do višjih plač, nižje brezposelnosti in višjih življenjskih zaslužkov. Raziskava univerze Georgetown je pokazala, da diplomanti v svoji karieri v povprečju zaslužijo 2,8 milijona dolarjev, kar je 75% več, kot če bi imeli samo srednješolsko izobrazbo.

»Za študenta je lahko super, da kratkoročno dobi dobro plačano delo. Toda v tej zaposlitvi se tekom let plače ne bodo zvišale, da bi dosegle nivo plač, ki bi imeli z višješolsko izobrazbo,« je izjavil raziskovalec Tolani Britton. Dodal je, da so z visokošolsko izobrazbo povezane številne druge koristi, vključno z večjo verjetnostjo državljanskega sodelovanja, nižjo stopnjo umrljivosti dojenčkov in boljšo zdravstveno oskrbo. Številne od teh socialnih ugodnosti izhajajo iz življenja z višjimi plačami in večjo finančno stabilnostjo. Zato svetuje dati prednost dolgoročnemu življenjskemu načrtu – ki vključuje univerzitetno izobrazbo – pred kratkoročnim dobičkom dobre minimalne plače.

Jože Jan

Vir: PluralidadZ, Kolumbija