Francoski učitelji so stavkali zaradi spreminjanja zdravstvenega protokola

0
566
(Foto: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Po stavki in protestih, ki so napolnili ulice, je vlada sprejela sindikate na pogovor.

 

Naveličani. Tako se je izreklo na tisoče osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev v Franciji, ko so prejšnji četrtek podprli stavko, da bi obsodili nenehne obnove zdravstvenega protokola. Sindikati obtožujejo vlado Emmanuela Macrona, da zdravstvene odloke nenehoma spreminja in šolam niso sporočeni pravočasno.

Po podatkih ministrstva za šolstvo je protest podprlo 38,4% osnovnošolskih in 23,7% srednješolskih učiteljev. Številka je daleč od 75% v osnovnih šolah in 62% v srednjih šolah, ki so jih izračunali sindikati, ki so napovedali zgodovinski protest in zaprtje polovice osnovnih šol.

Po protestu so iz kabineta predsednika vlade Jeana Castexa sporočili, da so sprejeli predstavnike sindikatov na Ministrstvu za šolstvo. Po več kot treh urah delovnega srečanja je vlada zagotovila, da je pripravljena izboljšati komunikacijo.

Vlada se je s sindikati dogovorila, da bodo sestanki potekali dvakrat na mesec. Minister za šolstvo je priznal, da je sedanji val koronavirusa razkril kadrovsko pomanjkanje. Napovedal je zaposlitev več tisoč učiteljev, pedagoških pomočnikov in administrativnega osebja, ki bodo podprli izobraževalni sistem pri soočanju s krizo. Minister je pripomnil, da bo vlada »naredila vse, da bi šole ostale odprte.«

Sindikati so na pogovoru z vlado obsodili »popolno kaotično stanje zaradi nenehnih sprememb, nevzdržnih protokolov in odsotnosti sredstev za zagotavljanje delovanje šolstva«. Najbolj kritizirane so bile nenehne spremembe protokola in način njihove objave: prve spremembe so bile znane v nedeljo pred vrnitvijo v šolo in jo je napovedal minister šolstva v časopisu Le Parisien.

Protestom se je udeležilo več Macronovih tekmecev v prihodnjih volitvah, med njimi socialistka Anne Hidalgo, »zeleni« Yannick Jadot  in socialist Jean-Luc Mélenchon.

Prejšnji teden je Castex pred državnim zborom izjavil, da je v osnovni šoli 10.400 razredov v karanteni (2% vseh). Minister za šolstvo je s svoje strani izjavil, da je v prvem tednu po novoletnih počitnicah med 12 milijoni šolarjev bilo okuženih 50.000 (0,41%).

Jože J.

Vir: El País, Španija