Tomaž Klinar: Banatski cvet

0
804
Banatski cvet (Foto: vseknjige.si)

Kjer ljubezen pokliče, človek sledi. Si predstavljate, da se zaradi ljubezni preselite v drugo državo, v popolnoma drug svet? V drugačne navade in pričakovanja? Si mislite, koliko vprašanj se postavlja ob taki odločitvi? Zagotovo je to veliko tveganje in terja veliko poguma. Pa saj veste – sreča ima rada pogumne. Tako je tudi v romanu Tomaža Klinarja, ki je pred vami.

 

Gre za ganljivo ljubezensko pripoved o Janezu, slovenskem naborniku v okolici čudovitega Banata, in Beti, češki izseljenki, ki je tam odraščala s svojo družino. Kljub različnemu izhodišču in geografski razdalji, njuna ljubezen premaga vse ovire. Tomaž Klinar s tem kratkim romanom nadaljuje navdihujočo tradicijo Slovenskih večernic.

“Jutranje meglice se dvigajo nad Banatom, kot da bi se svet v zaspani idili pravljično pripravljal na usodno srečanje med Janezom in Beti. Njuni usodi se že s prvim pogledom usodno prepleteta. Čeprav njuni srci in duši izpričujeta iskreno željo po ljubezni, družini in poroki, so odnosu nenaklonjeni domači. Da jih bosta prepričala v iskrene namene, bosta v imenu ljubezni morala premagati ekonomske, družbene in geografske razdalje. Knjiga poleg napete pripovedi prinaša tudi zgodovinski in geografski vpogled v okoliščine tistega časa in dogajalnega prostora, prav tako pa avtentičnost tudi sicer biografske zgodbe potrjujejo številne v romanu opisane intimne okoliščine, zapisi dveh Betinih domačih receptov in izvirna fotografija zaljubljencev na opremi knjige,” je še zapisano v opisu knjige, ki je sicer izšla lani pri Celjski Mohorjevi.

C. R.

Knjigo naročite na POVEZAVI