Poljski parlament je potrdil reformo izobraževalnega zakona

0
469
(Foto: EPA / Tytus Zmijewski)

Spodnji dom poljskega parlamenta je prejšnji teden potrdil projekt reforme izobraževalnega zakona, ki ščiti otroke pred vsiljevanjem LGTB ideologije.

 

Minister za izobraževanje in znanost Przemyslaw Czarnek je dejal, da mora biti  država sposobna blokirati vse, kar predstavlja grožnjo morali otrok.

Osnutek reforme je ministrski svet potrdil novembra, v četrtek pa so ga dali na glasovanje. Zakon, ki je sprožil proteste organizacij, ki zastopajo LGTBI ideologijo, daje več pooblastil šolskim nadzornikom in regionalnim inšpektorjem, ki poročajo neposredno ministrstvu.

V parlamentarni razpravi na predvečer glasovanja je minister zagovarjal centralizacijo izobraževalnega sistema. Dejal, je, da so šole zaradi pomanjkanja nadzora politizirane, in da je namen zakona, da jih depolitizira. »Država je dolžna zaščititi otroke,« je dejal.

O spremembi zakona bo sedaj moral glasovati poljski senat, končno odločitev pa bo prevzel predsednik Andrzej Duda, ki reformo podpira. Duda je med volilno kampanjo obljubil, da bo branil otroke pred ideologijo LGTBI.

Piše: Jože Jan

Pripravljeno po: El País, Španija