Trst: Kongres ob stoletnici IUPAP

0
406
(Foto: Twitter/IUPAP)

V Trstu se bo danes zaključil tridnevni kongres ob stoletnici Mednarodne zveze za čisto in uporabno fiziko IUPAP. 

 

V grljanskem centru za teoretično fiziko (ICTP) Abdus Salam se danes zaključuje tridnevni kongres ob stoletnici Mednarodne zveze za čisto in uporabno fiziko IUPAP, katere sedež je po novem ravno v Trstu, poroča Primorski dnevnik. Na njem so sodelovali tudi štirje Nobelovi nagrajenci, obravnavane teme pa so bile zelo različne: od nevtrinov in kvantne reforme metričnega sistema do jedrskega orožja, podnebnih sprememb in znanstvenega svetovanja politiki. Prvi dan je bil priložnost za stik z ukrajinsko znanstveno srenjo, ki se je znašla pod udarom vojne.

Zveza IUPAP, ki so jo leta 1922 ustanovili v Bruslju, je mednarodna skupnost fizikov, piše Primorski dnevnik, saj gre za edino organizacijo, ki združuje fizike z vseh znanstvenih področij in celin. Stoletnica je priložnost za pregled dela, o čemer so v teh dneh razpravljali sedanji in nekdanji vodilni člani zveze. Prisotne so pozdravili direktor centra ICTP Atish Dabholkar, deželna odbornica za raziskovanje Alessia Rosolen, predsednik fundacije FIT Stefano Fantoni, fizičarka centra CERN Monica Pepe-Altarelli, aktualni predsednik IUPAP Michel Spiro in drugi.

Sledil je videopozdrav predsednika Ukrajinske znanstvene akademije Anatolija Zagorodnega, ki se je oglasil iz Kijeva: “Naša znanstvena infrastruktura je bila resno poškodovana, količino škode je težko določiti,” je dejal in pokazal nekaj posnetkov od obstreljevanj z raketami poškodovanih in uničenih objektov, med njimi tudi nevtronski generator v Harkovu. Povedal je še, da je približno desetina članov znanstvene akademije začasno prebegnila v tujino.

Prvi dan kongresa se je Tokia povezal še prof. Takaaki Kadžita, ki je leta 2015 prejel Nobelovo nagrado za fiziko za raziskave nevtrinov in njihovih oscilacij. Ameriški prof. Stewart Prager je izpostavil problem jedrskega orožja, ki postaja vse preveč aktualno, še posebno po začetku vojne v Ukrajini. Dejal je, da o izbrisu naše civilizacije lahko danes odloča peščica ljudi oziroma predsednikov, in kar se kaže kot veliko bolj enostavno kot fizika. Prvi dan so pogovori tekli tudi o ženskah in drugih skupinah, ki so v svetu znanosti ter fizike premalo zastopane, Nobelovec William Phillips pa je predaval o kvantni reformi metričnega sistema.

J.S.