Unicef: Huda lakota otrok se bo zaradi vojne v Ukrajini še povečala

0
377
(Foto: STA)

Zaradi globalnih pretresov, ki vplivajo na prehransko varnost po vsem svetu, vojne v Ukrajini, okrevanja gospodarstev po pandemiji ter vztrajne suše, ki zaradi podnebnih sprememb pustoši po nekaterih državah, se bo huda lakota otrok v prihodnje še povečala, je danes v poročilu opozoril Unicef.

“Svet se hitro spreminja v virtualen sod smodnika, ki samo čaka na smrt in trpljenje otrok zaradi podhranjenosti, kar pa bi se dalo preprečiti,” je opozorila izvršna direktorica Sklada ZN za otroke Catherine Russell.

Poročilo navaja, da so bile možnosti družin, da bi nahranile svoje otroke zaradi konfliktov, podnebnih pretresov in bolezni covida-19 ogrožene, še preden je vojna v Ukrajini resno ogrozila prehransko varnost po vsem svetu.

Trenutno najmanj deset milijonov hudo podhranjenih otrok nima dostopa do vnaprej pripravljene terapevtske hrane, ki je najučinkovitejša za zdravljenje podhranjenosti. Unicef opozarja, da nastajajo pogoji za znatno povečanje števila primerov hude podhranjenosti.

Po napovedih se bo cena vnaprej pripravljenih terapevtskih živil v naslednjih šestih mesecih zvišala za do 16 odstotkov zaradi močnega zviševanja cen surovin.

“Za milijone otrok po vsem svetu ti paketki terapevtske hrane vsako leto predstavljajo razliko med življenjem in smrtjo. 16-odstotno zvišanje cen se morda zdi obvladljivo v kontekstu globalnih trgov hrane, vendar nas na koncu te dobavne verige čaka obupno podhranjen otrok, ki situacije seveda ne more obvladati,” je še dejala Russellova.

Poročilo še opozarja, da je količina pomoči, namenjene podhranjenosti, odločno prenizka in da se bo v prihodnjih letih še bistveno zmanjšala, predvsem pa se ne pričakuje, da se bo pred letom 2028 vrnila na ravni pred pandemijo.

J.S., STA