Javni zavod Mala ulica ponuja številne programe za starše in otroke

0
352
Zavod Mala ulica ( Foto: FB)

Ob mednarodnem dnevu družin so v javnem zavodu Mala ulica predstavili programe in aktivnosti, ki jih ponujajo tako staršem kot otrokom. Poleg vrste brezplačnih programov za starše in vsakodnevnih ustvarjalnic za otroke v zavodu med poletnimi počitnicami organizirajo tudi brezplačno počitniško varstvo za otroke od 1. do 5. razreda.

“Družinski center je namenjen staršem in otrokom; staršem da poklepetajo, se spočijejo ali pa igrajo s svojimi otroki. Za otroke vsako popoldne pripravljamo ustvarjalnice, pravljične urice, odprti smo tudi za vikende in na praznike. V dopoldanskem času pa imamo program za mamice na porodniškem dopustu, ki prihajajo s svojimi dojenčki,” je delovanje zavoda pojasnila njegova direktorica Eva Strmljan Kreslin.

Kot je povedala Strmljan Kreslinova, zavod za starše otrok od 3. do 8. leta ponuja brezplačni podporni program Neverjetna leta, preko katerega starši osvajajo starševske veščine. V sklopu tega programa za mlade starše organizirajo tudi program Neverjetni dojenček za novopečene starše in program Dino šola za otroke od 4. do 8. leta starosti, s pomočjo katerega se otroci skozi igro učijo prepoznavati čustva in osvajajo socialne veščine.

Po besedah direktorice so podporne programe v koronskem in pokoronskem obdobju še okrepili, saj opažajo, da starši še toliko bolj potrebujejo podporo, ker so se znašli v različnih stiskah.

Med poletnimi počitnicami pa v zavodu organizirajo tudi počitniško varstvo. “Počitniško varstvo za otroke od 1. do 5. razreda letos organiziramo na štirih lokacijah. Ena skupina bo v družinskem centru Mala ulica, druga v vrtu na Rakovi Jelši, kjer otroci obdelujejo zelenjavni vrt, hodijo na izlete, gradijo hišice … Tretja skupina bo v gozdu na Rožniku, četrta skupina pa v Zavetišču Gmajnice, kjer bodo otroci prišli v stik z živalmi in se naučili, kako z njimi ravnati,” je razložila Strmljan Kreslinova in dodala, da pričakuje okoli 80 otrok vsak teden.

Mala ulica je odprta tudi za begunske družine iz Ukrajine z otroki. Kot je dejala direktorica, v zavodu organizirajo ustvarjalnice in pravljične urice v ukrajinskem jeziku, ki jih izvajajo kar ukrajinske begunke, zaradi dobrega obiska pa bodo te dejavnosti predvidoma uvedli v redni program.

Direktorica Strmljan Kreslin je še dodala, da Mala ulica postavlja gozdne poti na območju Ljubljane, letos pa so v zavodu izdali tudi dve knjižici, eno z idejami, kako popestriti sprehod po gozdu, in drugo z nasveti, kako lahko novopečeni starši preživljajo čas s svojimi dojenčki.

Mala ulica deluje že 10. leto, primarno jo financira ustanoviteljice zavoda, Mestna občina Ljubljana, nekatere programe in dejavnosti pa sofinancirata tudi ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

P.T., STA