Svetovni dan telekomunikacij – Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu

0
434
Muzej pošte in telekomunikacij (Foto: FB)

Ob svetovnem dnevu telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga obeležujemo 17. maja, na dan, ko je bila leta 1865 ustanovljena Mednarodna zveza za telekomunikacije, v Muzeju pošte in telekomunikacij, ki deluje v okviru Tehniškega muzeja Slovenije, vabijo na brezplačen ogled muzeja in voden ogled razstave »Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji«, ki prikazuje razvoj tega področja od njegovih zametkov do danes, tako v svetovnem merilu kot tudi v našem prostoru.

 

»Danes se zdi neverjetno, da je preteklo le 146 let, odkar je ameriški izumitelj Alexander Graham Bell patentiral prvi telefonski aparat, in da je bila zadnja ročna telefonska centrala pri nas iz omrežja izključena šele leta 1987, le štiri leta pred ustanovitvijo družbe Mobitel. Skoraj se več ne spomnimo časov, ko smo na telefonskem aparatu še zavrteli telefonsko številko ali ko smo še stali v vrsti pred telefonsko govorilnico. Pametni telefoni so z nesluteno hitrim razvojem mobilne telefonije v zadnjih tridesetih letih postali nepogrešljiv del našega vsakdana,« je povedala kustosinja Muzeja pošte in telekomunikacij Ajda Kozjek in s tem orisala čas, ko še nismo sobivali z mobilnimi telefoni, brez katerih si danes več ne predstavljamo življenja.

Danes, v torek, 17. maja, in v sredo, 18. maja, ob mednarodnem muzejskem dnevu, bo vstop v muzej prostv torek, ob 15. uri bo potekal voden ogled razstave »Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji«v sredo, ob 15. uri pa voden ogled muzejskih zbirk. Razstava bo na ogled do 31. decembra 2022.

Muzej je odprt od torka do nedelje od 10. do 17. ure (zadnji vstop ob 16. uri).