Občina Domžale bo največ denarja namenila vzgoji in izobraževanju

0
415
(Foto: Občina Domžale FB)

Z rebalansom letošnjega proračuna se prihodki občine Domžale povečujejo z 32 na 35 milijonov evrov, največ, 1,8 milijona evrov, so namenili predšolski vzgoji in osnovnošolskem izobraževanju. Tako nadaljujejo z rekonstrukcijami vrtcev in osnovnih šol, začenjajo pa tudi postopke za gradnjo večnamenske športne dvorane ob Osnovni šoli Domžale.

 

Gradivo so pripravljali vse od začetka leta z namenom, da se v rebalans proračuna 2023, ki ga je nedavno sprejel občinski svet, vključijo projekti oziroma investicije, ki so se ob koncu mandata ustavili, ter nove aktivnosti in večletni projekti, ki jih bodo izvedli v prihodnjih letih, so besede domžalske županje Renata Kosec z današnje novinarske konference povzeli v sporočilu za javnost.

Prihodki se v rebalansu povečujejo z 32 milijonov evrov na 35 milijonov evrov, kar je po njenih besedah posledica povprečnin oziroma dohodnine. Prav tako se povečujejo odhodki proračuna na 45 milijonov, primanjkljaja bo za 10 milijonov evrov.

Največ denarja občina letos namenja področju predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja, in sicer 11,8 milijona evrov. Poleg predvidenih rekonstrukcij vrtcev in osnovnih šol ter začetim postopkom za gradnjo večnamenske športne dvorane ob tamkajšnji šoli, so v rebalansu zagotovili tudi sredstva za delovanje vrtcev in šol, je dejala.

V zvezi z gradnjo športne dvorane je podžupan Borut Ernestl pojasnil, da je idejna zasnova za večnamensko športno dvorano že narejena, z dodatnimi sredstvi pa bodo lahko nadaljevali postopke in pridobivanje dokumentacije. Tudi za izgradnjo Športne ploščadi Študa bodo začeli aktivnosti za pridobivanje ustrezne dokumentacije.

V okviru večletnih projektov se obeta priprava projektne dokumentacije za rekonstrukcijo Vrtca Urša, za gradnjo prizidka Osnovne šole (OŠ) Preserje pri Radomljah in za umestitev nove šole, OŠ Vir.

Rebalans je prinesel tudi povečanje sredstev na področju prometa, prometne infrastrukture in komunikacij, in sicer s 5,2 milijona evrov na 5,7 milijona evrov. Po besedah županje gre predvsem za projekte trajne mobilnosti, ureditev mirujočega prometa v centru Domžal in širše ter za aktivnosti za vzpostavitev novih kolesarskih poti do Ljubljane.

Področje kulture, športa in nevladnih organizacij je z rebalansom dobilo 1,7 milijona evrov več (s 3,8 milijona evrov na 5,5 milijonov evrov). Sredstva pa so namenjena izgradnji novih otroških in športnih igrišč, nadaljnji gradnji in vzdrževanju druge športne infrastrukture, na primer gradnji večnamenske manjše dvorane pri drsališču in za druge projekte.

Občina še naprej zagotavlja sredstva za sistem zaščite in reševanja. Povišana sredstva so povezana z nabavo vozil po načrtu nabave Gasilske zveze Domžale. V zdravstvu sofinancirajo dežurnega zobozdravnika za otroke, mlade in starejše občane, so še sporočili z občine.

C. R., STA