Unicef: Leta 2021 z domov pregnanih rekordnih 36 milijonov otrok

0
393
(Foto: STA / Xinhua)

Konec leta 2021 je pred konflikti in drugimi krizami po svetu bežalo kar 36,5 milijona otrok, kar je največ po drugi svetovni vojni, je na svoji spletni strani objavil Sklad ZN za otroke (Unicef). Število razseljenih otrok po svetu se je tako v primerjavi z letom 2020 povečalo za 2,2 milijona, zaradi vojne v Ukrajini pa število še narašča.

Med njimi je bilo 13,7 milijona otrok beguncev in prosilcev za azil ter skoraj 22,8 milijona otrok, ki so zatočišče poiskali znotraj svoje države.

Rekordno število razseljenih otrok je predvsem neposredna posledica dolgotrajnih spopadov po svetu, so zapisali pri Unicefu in dodali, da rekordna številka še ne vključuje otrok v Ukrajini, saj analizira stanje v letu 2021. Zaradi ruske invazije na Ukrajino je od februarja do danes državo zapustilo več kot dva milijona otrok, znotraj države pa je razseljenih približno tri milijone otrok.

Leta 2021 je zaradi naravnih nesreč, vključno z ekstremnimi vremenskimi pojavi, brez strehe nad glavo ostalo približno 7,3 milijona otrok.

Več kot tretjina razseljenih otrok na svetu sicer živi v podsaharski Afriki (3,9 milijona ali 36 odstotkov), četrtina v Evropi in osrednji Aziji (2,6 milijona ali 25 odstotkov) ter 13 odstotkov (1,4 milijona) na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki.

Zaradi hitro naraščajočega števila razseljenih otrok je Unicef vlade po vsem svetu pozval, naj okrepijo zaščito beguncev, migrantov in otrok.

J.S., STA