V Galeriji Nove univerze je na ogled razstava Novega kolektivizma

0
404
(Foto: Nova univerza)

V Galeriji Nove univerze v Ljubljani so 20. junija odprli razstavo Novega kolektivizma z naslovom Plakatiranje prepovedano!. Na ogled so večinoma gledališki plakati, ob njih pa še filmski in glasbeni plakat ter plakata v počastitev umetnikov Srečka Kosovela in Henrija de Toulouse-Lautreca.

Kot so zapisali v vabilu na razstavo, so kulturni plakati umetniškega kolektiva Novi kolektivizem nastali ob različnih priložnostih večinoma v zlatih časih kulturnega plakata na Slovenskem, to je od sredine 80. do sredine 90. let minulega stoletja. Posebno močno skupino kulturnih plakatov predstavljajo gledališki plakati.

Kot so še zapisali, so vsi razstavljeni plakati vezani na specifičen kulturni dogodek, ki ga na svojevrsten način naslavljajo.

Novi kolektivizem je oddelek za oblikovanje, ustanovljen leta 1984 za potrebe kolektiva Neue Slowenische Kunst. Njegovi člani so Darko Pokorn, Roman Uranjek (IRWIN), Miran Mohar (takrat član Gledališča sester Scipion Nasice, pozneje član skupine IRWIN) in Dejan Knez (Laibach).

Novi kolektivizem je najprej naredil grb kolektiva Neue Slowenische Kunst in nato delal predvsem kataloge in plakate, oblikoval plošče ter izdeloval posebne promocijske predmete. Poleg dela za Neue Slowenische Kunst je Novi kolektivizem oblikoval tudi za zunanje naročnike, predvsem za kulturne ustanove v Sloveniji in tujini. Pokrival je področje kulturnega, zlasti gledališkega plakata, knjižne opreme, naslovnice revij, celostne grafične podobe in oblikovanje razstav.

Kot ostale skupine kolektiva Neue Slowenische Kunst je Novi kolektivizem svobodno uporabljal metodo retroprincipa, ki pomeni eklektično poseganje v relevantne motive in njihovo reinterpretacijo. Uporabljal je tudi postopke montaže.

Razstavo v Galeriji Nove univerze v Ljubljani je odprla dekanja Fakultete za slovenske in mednarodne študije in vodja Galerije Nove univerze Polona Tratnik.

J.S., STA