Za varnejšo pot otrok v šolo skrbijo inovativne 3D-zebre

0
417
(Photo: Twitter)

V Velenju so šolarje in druge ranljive udeležence v prometu v novem šolskem letu pozdravili inovativni prehodi za pešce – 3D-zebre. “3D-zebri smo umestili na lokaciji, kjer je med udeleženci v prometu veliko pešcev, med njimi tudi otrok,” je ob novi pridobitvi povedal velenjski župan Peter Dermol, so sporočili iz zavarovalnice Generali.

V Velenju sta na lokacijah, kjer ceste prečka tudi veliko otrok in mladih, zaživeli prvi 3D-zebri, in sicer med Rudarsko in Prešernovo cesto pri Upravni enoti Velenje ter v neposredni bližini velenjskega izobraževalnega centra, kjer se nahajajo Osnovna šola (OŠ) Gustava Šiliha, Glasbena šola Fran Korun Koželjski, Šolski center Velenje, Visoka strokovna šola za varstvo okolja in Fakulteta za energetiko.

Župan Dermol je na predstavitvi povedal, da so se z veseljem in ponosom kot prva občina v Sloveniji pridružili iniciativi umeščanja 3D-zeber na območjih umirjenega prometa. Prepričan je, da bodo otroci zaradi 3D-zeber bolj vidni in tudi varnejši.

V Sloveniji smo namreč še vedno priča mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih.

“Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa, kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih, vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Dovolj velik razlog za naš skupen prispevek,” je izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Naslednjo 3D-zebro bodo predstavili na Ptuju danes, v torek, 7. septembra. Ta je že zrisana na Župančičevi ulici 10 pri OŠ Ljudski vrt.

Na prvi šolski dan je na novo pridobitev v Velenju in na ostalih dogodkih opozarjal tudi Levček, maskota zavarovalnice, in Trkajeva pesem “Varno ma vedno prov”.

V tednu mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra, pa bodo 3D-zebro predstavili tudi v Ljubljani.

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot, ki so se odločili na inovativen način, s 3D-zebrami, opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa.