Rdeči križ in Unicef Slovenija zbirata sredstva za pomoč prebivalcem Ukrajine

0
655
Nemcija, Frankfurt. Zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino v Nemčiji. (Foto: STA / Dpa)

Rdeči križ Slovenije se ob krizi v Ukrajini pridružuje pozivom k človečnosti in miru. Vključil se je tudi v zbiranje sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine. Iz sklada solidarnosti je za pomoč Ukrajini včeraj odobril nakazilo 10.000 evrov. Za vse, ki želijo pomagati prizadetim v Ukrajini, pa sta Rdeči križ in Uncef Slovenija odprla računa.

Za varnost prebivalcev Ukrajine so zelo zaskrbljeni. Ljudem, ki so se znašli v težkih razmerah, je treba po njihovem pozivu zagotoviti podporo in zaščito. Civilnemu prebivalstvu in nujni infrastrukturi, kot so šole, bolnišnice, energetski in vodovodni objekti, mora biti ves čas prizanešeno. S priporniki pa je treba ravnati humano, so poudarili.

Rdeči križ Ukrajine in ekipe Mednarodnega odbora Rdečega križa so že na terenu in po svojih najboljših močeh, kolikor dopuščajo varnostne razmere, pomagajo prebivalstvu. Trenutno se odzivajo predvsem na hudo pomanjkanje vode. Več vodovodnih postaj in cevovodov, ki so namenjeni oskrbi z vodo več kot milijona ljudi, zaradi spopadov namreč ne deluje. Vse vpletene strani pozivajo, da humanitarnim delavcem omogočijo nadaljevanje dela in pomoč najranljivejšim.

Kdor želi pomagati prizadetim v Ukrajini, lahko prispevek za akcijo Pomoč Ukrajini nakaže na TRR SI56 0310 0111 1122 296. Sklic je SI00 96889, koda namena pa CHAR.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim sms-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM, s čimer prispevajo en evro, ali BEGUNCEM5, s čimer prispevajo pet evrov.

Rdeči križ Slovenije (RKS), ki je iz sklada solidarnosti za pomoč Ukrajini danes odobril nakazilo 10.000 evrov, se akciji zbiranja sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine pridružuje po koordinacijskem sestanku Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki ga sestavljajo nacionalna društva Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Na sestanku so sodelovali tudi predstavniki Rdečega križa Ukrajine, so navedli.

Iz Unicefa Slovenija pa so sporočili, da je v Ukrajini ogroženih 7,5 milijona otrok. Unicef je na terenu, z nujno pomočjo, s čisto pitno vodo, s pripomočki za zdravstvo in izobraževanje in s psihosocialno pomočjo za otroke in družine. A potrebe so ogromne, zato pozivajo k pomoči.

Donirati je mogoče na spletni strani https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina, s sms-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919, ali pa na račun Slovenske fundacije za Uncef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103, so sporočili iz Unicefa Slovenija.

J.S., STA