Srbija bo prvič imela evropsko prestolnico kulture

0
375
Novi Sad (Foto: Flickr)

Letos bo mesto Novi Sad postalo prvo mesto v Srbiji – državi, ki ni del Evropske unije – z naslovom Evropska prestolnica kulture, in to skupaj s Kaunasom (Litva) in Eschom-sur-Alzette (Luksemburg).

 

Evropska komisija je sporočila, da bo imenovanje Novega Sada za evropsko prestolnico kulture okrepilo vezi Evropske unije s srbskim prebivalstvom in s tem tudi s preostalimi državami Balkana.

Novi Sad, Kaunas in Esch-sur-Alzette bodo s tem imenovanjem pridobili pri mednarodni promociji teh treh mest in pri spodbujanju trajnostnega kulturnega turizma, kar sovpada z okrevanjem sektorja po pandemiji.

V tem smislu je podpredsednik Evropske komisije, Grk Margaritis Schinas poudaril, da je imela ravno kultura v času pandemije bistveni pomen, saj je po njegovem mnenju »omogočala kroženje idej in združevala različne skupnosti preko mej kljub splošnemu zaprtju.«

Komisarka za inovacije, kulturo in izobraževanje, Bolgarka Mariva Gabriel, je zagotovila, da Evropska unija namerava spodbujati kulturo »kot motor miru in medsebojnega razumevanja po vsem svetu« in pozvala k vključevanju mladih v kulturne programe. »Imenovanje Evropskih prestolnic ponazarja pomen kulture temeljnih vrednot Evropske unije: raznolikost, solidarnost, spoštovanje, strpnost in odprtost, je dejala Gabriel.

Piše: Jože Jan

Vir: Deutsche Welle, Nemčija